Selma Blair boluje od multiple skleroze

Poznata američka glumica otkrila je javnosti da boluje od neizlječive bolesti koja napada centralni nervni sistem. Selma Blair otkrila je da boluje od multipla skleroze, oboljenja koje zahvata centralni nervni sistem. Četrdesetšestogodišnja američka glumica podijelila je vijest sa obožavateljima u subotu, objašnjavajući da joj je stanje dijagnostikovano u augustu ove godine.

Uprkos tome, Selma je otkrila da već godinama ima simptome bolesti zbog čega misli da je bolesna gotovo 15 godina. Kako sama kaže, zahvalna je što ima posao, iako joj rad s vremena na vreme predstavlja problem.

“Invalid sam. Padam ponekad. Ispadaju mi stvari. Pamćenje mi nije najbolje,” kaže Selma, koja se u dugačkom pismu na instagramu zahvalila producentima Netflixove serije Another Life, koju trenutno snima.

Glumica je apelovala na ljude da se redovno pregledaju i da, ako su bolesni, potraže pomoć. Selma Blair rodila je u julu 2011. sina Artura, o kome govri u ovom dirljivom postu.

“Nadam se da ću dati tračak nade ljudima. Ne može vam niko pomoći ako ne tražite pomoć. Biće vam teško na početku. Spavaće vam se. Uvek će vam se spavati. Nemam sve odgovore jer mi se spava. Ali prihvatam osobu kakva postajem, jer želim da se ponovo igram sa mojim sinom. Želim da jašem konja. Imam multipla sklerozu i okej sam. Ali, ako me vidite kako mi iz ruke ispadaju stvari na ulici, slobodno ih podignite. Meni samoj treba čitav dan za to,” rekla je ona.

Naime, bolest najčešće počinje u periodu između 20 i 40. godine, ali može početi i kasnije, kao i u djetinjstvu. Kod nekih bolesnika bolest može biti benigna i poslije više od 15 godina trajanja bolesti neće remetiti funkcionalnost bolesnika. Međutim, sa druge strane, kod nekih bolesnika bolest može dovesti do invaliditeta različitog stepena.