Bh. Oscarovac Danis Tanović snima prvu seriju za HBO

Danis Tanović bosanskohercegovački oskarovac svoju prvu dramsku seriju “Success” snimat će i režirati za HBO za regiju Adria.

Naime, HBO koja je gigant i popularna televizijska mreža pokrenula je 2016. godine inicijativu za proizvodnju vrhunskih dramskih serija u regiji Adria koja pokriva Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru. Prvi ovakav projekt dogovoren je s Tanovićem.

Snimanje serije dogovoreno je još na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu kad je birano između dva projekta.

Tanović će režirati djelo koje je napisao Marjan Alčevski. Debitantna serija bh. reditelja pod nazivom “Success” prati priču o četiri stranca koji su povezani raznim nasilnim događajima.

Producenti serije bit će Ana Balentović i Johnathan Young, a serija će se producirati u zagrebačkoj kompaniji Drugi plan.

“‘Success’ je lijepo napisana drama koja se provlači ispod površine savremenog i urbanog života sa zaraznom pričom koja se otkriva sloj po sloj. Izuzetno smo oduševljeni što smo otkrili brilijantnog mladog pisca Marjana te poželjeli dobrodošlicu Danisu koji svoju prvu seriju radi za HBO Europe”, kazao je potpredsjednik programa i produkcije HBO Europe Antony Root.

Tanović je dodao kako je dugo čekao na svoju prvu seriju.

“Dugo su mi nudili da pravim serije koje su, prema mom mišljenju, u ovom trenutku mnogo zanimljivije i inventivnije od filmova, ali nijedna me dosad nije intrigirala. Scenarij Marjana Alčevskog je izvanredno napisan i veoma sam sretan da je HBO prepoznao njegov kvalitet te mi dao priliku za sarađujem s njim”, istakao je Tanović.

Dramska serija “Success” uskoro se počinje snimati, a više detalja o radnji i glumačkoj ekipi nije poznato.