42. izdanje Deauville Film Festivala

Le-programme-et-les-stars-du-42e-Festival-de-Deauville
Najznačajniji turistički centar galske atlanske obale, sa kilometarskim pješčanim plažama, 34 casina i vilama posebne gradnje, privlači posjetitelje sa sve četiri strane svijeta. Grad je poznat i po filmskom festivalu čije se 42. drugo izdanje upravo održava u predivnom zdanju Međunarodnog centra, odmah na domak oceana, čuvene plaže sa drvenim dokovima i slavnim imenima svjetske sedme umjetnosti, isklesanim na posebnu ogradu.

Festival amerčkog ali i europskog filma ove godine je okupio poznate zvijezde poput Jamesa Franca, Stanleya Tucci, Michaela Moore, Diane Krüger, Marjane Satrapi, Radua Milhailenaua, Sare Forestier.

16-06-29-AFFICHE-SLIDER
Originalni poster ovogodišnjeg 42. izdanja, prema riječima direktora manifestacije Jacquesa Belina: -Nam upućuje optimističnu poruku u ovom uzurpirajućem periodu gdje ljubav, svjetlost i budučnost moraju biti u prvom redu “Modernih vremena”, na dokovima Deauvillea.

Glavno natjecanje održava visoku razinu kvaliteta sa 14 ostvarenja isto kao i različiti “hommages” Mooreu, Tucciju i Francu, ali i mladim nadama svjetske sedme umjetnosti Chloe Grace Moretz i Danielu Radcliffu, prisutnim među oko 150.000 gledatelja i 1500 akreditiranih novinara, među kojima je i suradnica ovog glasila.

Osim zvijezda i pomno odabranih cjelovečernjih, igranih fikcija posebna pažnja se obraća na program “Dokumentarci ujaka Sama”, među kojima su ove godine značajni nazivi kao “Žena koja je stvorila Hoolywood” sestara Kuperberg, posvećenom prvoj rediteljici američkog filmskog jezgra, porijeklom Francuskinji što je snimila prvi film na svijetu, Alici Guy Blanché. Napokon je publika saznala da ta čast pripada, najprije, ljepšem spolu!

Senazciju je izazvao i dokumentarac Fentona Baileya i Randyja Balto “Mapplethorpe: “Pogledaj slike”, posvećen fotografu Robertu Mapplethorpe koji je pomogao ovoj posebnoj disciplini, pronaći pravo mjesto u suvremenoj umjetnosti. Sally Sussman je analizirala pa snimila nevjerovatnu, istinitu priču Billyja Hayesa koji je 1975. pobjegao iz turskog zatvora i po čijem je sadržaju tri godine kasnije, Alain Parker predstavio igrano ostvarenje “Midnight Express” u Cannesu, postalo kultnim naslijeđem planetarne pop kulture.
Neizbježni Michael Morre je novi dokumentarni film posvetio socijalnim dostignućima planete pa čak bio u Ljubljani, snimiti besplanto Sveučilište koje posjeduje nastavu na engleskom jeziku, pa sve više privlači američke studente. U filmu nazvanom “Where to Invade Next” vidi se i cijela slovenska vlada u posebnom, Mooreovom stilu.

Program ‘Deauville 7’ posvećen je nadarenim rediteljima tv serijala i feljtona poput Stevena Zailliana i Richarda Price, autorima “The Night of”. Manifestacija organizira i Dan producenata i pored glavnih priznanja žirija Festivala pod predsjedništvom Frédérica Mitterranda, kao i žirija Otkrića na čijem je čelu novinarka Audrey Pulvar, dodjeljuje Nagradu publike, priznaje Ornano-Valenti, pa književnu nagradu Lucien Barrière.

Otkrili smo da je kostimografkinja ostvarenja “Wiener dog”, filma Todda Solondza u glavnom natjecateljskom programu, bosansko-hercegovačka umjetnica iz New Yorka, Amela Bakšić koja je izradila i kostime oko stotinu poznatih, američkih filmskih ekipa.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *