40 godina od smrti legende nijemog filma

Navršeno je 40 godina od smrti Charlie Chaplina, glumca i reditelja iz doba nijemog filma. Njegova karijera je jedna od najimpresivnijih,  proveo je skoro 75 godina na sceni.

Chaplin je legenda nijemog filma, igrao je glavne uloge, pisao je muziku, scenarije i  snimio više od 80 djela, od kojih su većina kratki filmovi.

Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Walworthu, u braku zabavljača u varijeteu, koji su se rastali prije nego što je Charlie navršio tri godine. Prvi put se pojavio pred publikom s 11 godina (1900), kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

Njegov glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Chaplin nosi uski kaput, prevelike cipele i hlače, te bambusov štap, a zaštitni znak su mu brkovi.

Debitovao je kao Skitnica u nijemoj komediji “Kid Auto Races at Venice” 1914. godine. Holivudskom zvijezdom su ga učinili filmovi poput “Mališa”, “Zlatna groznica” i “Svjetla velegrada” koje nije htio snimiti sve do 1940. godine, iako su zvušni filmovi u to vrijeme postali popularni.

Charlie se preselio u Švicarsku poslije Drugog svejtskog rata, nakon što je optužen od američke vlade da simpatizira komuniste i Sovjetski Savez zbog čega je i izgubio Američko državljanstvo. Umro je 25 decembra 1977. godine u 89 godini života.