39. izdanje pariškog Festivala Realnog filma

Umnoženi festival

Među najpoznatijim starokontinentalnim manifestacijama sedme umjetnosti, pariški Festival Realnog filma, uspješno promovira dokumentarce, eksperimentalna ostvarenja i eseje, u privlačnim programima i selekcijama. Između rijetkih slavlja dokumentarne sedme umjetnosti, vrijednuje kulturno-historijska naslijedja, memoriju i suvremene kreacije.

Aktualno, 39. izdanje predstavilo je 44 ostvarenja od kojih je 30 imalo svjetsku premijeru. Filmovi su odabrani između 2800 upućenih iz 135 zemalja. Od 11 dugometražnih djela iz međunarodnog programa, izdvajalo se šest europskih koprodukcija : “Luz Obscura” portugalske rediteljice Susane de Sousa Dias, “Paris je slavlje”, Francuza Sylviana Georga, “Postcards from the Verge”, njemačkog cineaste Sebastiana Meza, “Ghost Hunting” Raeda Andonia, palestinsko-francuskog-švicarskog filma, nagrađenog kao najuspješniji dokumentarac na Berlinaleu, “Ejercicios de memoria” Paz Encina, otkriveno u San Sebastianu koji je argentinsko-paragvajsko-njemačko-francuska koprodukcija.”Maman Colonelle” reditelja iz Konga, Dieudo Hamadija, predstavljeno u berlinskog selekciji “Forum”. Film su producirali Francuzi.

Viđeni su i poznati autori poput Ukrajinca Sergeja Loznice, Joaoa Botelhara, Michala Palme, Petra Loma, Vincenta Dieutra, Leile Férault-Levy, Mohanada Yagubija. Predstavljena je cjelkupna karijera talijanskog cineasta iz Brazila, Andree Tonacci.
U programu “Pobunjenici”, projicirana je retrospektiva Charlesa Burnetta i tematska selekcija “Demontaže”, posvećena Tajlanđanki Ing K., što je upotrebljavala kameru, kao sredstvo odbrane svog Naroda. Nije izostao ni “hommage” 100 godišnjice rođenja Jeana Rouchea, čiji su uradci bili baza osnivanja festivala Realnog filma.

Glavnu nagradu, Grand prix smotre, dobio je reditelj Hamadi iz Demokratske republike Kongo, za fim “Maman Colonelle”, potresnu priču o policajki koja štiti prognane, silovane i napuštene žitelje ove afričke zemlje.
Film “No Intensa Agora” brazilijanca Joao Moreire Sallesa dobio je Nagradu Cnap dok je Yasseru Kassaba uručeno Priznanje SCAM-a.

Među brojnim članovima različitih žirija bila je i Kumjana Novakova, Makedonka iz Sarajeva za koju se naglasilo da djeluje u oblasti dokumentarne kreacije i audiovizuelnih umjetnosti, od 2006. godine. Rediteljica je i kofondirala bih Festival “Pravo ljudski”, a predaje dokumentarnu umjetnost u Film factory, Bele Tarra. U osobnim ostvarenjima miješa filmsku umjetnost sa drugim disciplinama, upotrebljavajući prozimanja pojedinca sa kolektivom.

Džana Mujadžić