300: Rise of an Empire (2014) (recenzija)

Nažalost ne mogu sa oduševljenjem da pišem o ovom filmu, zato što je on, nažalost, jalovi pokušaj da se stvori nešto što je bio prvi dio ovog filma.

Možda je do mene, možda ja nisam pretjerani ljubitelj brodova i bitki na moru, međutim, onaj žar borbe koji smo mogli da gledamo u prvo dijelu filma 300 naprosto se izgubio.

I u prvom dijelu kao i u filmu 300: Rise of an Empire bilo je poziranja likova, gdje se sa pravom isticalo tijelo junaka, međutim u ovom dijelu likovi naprosto previše poziraju, i previše bulje jedni u druge umjesto da se late mača i idu u borbu kao što je to činio Leonidas (Gerard Butler).
Ako uzmemo u obzir da je na protivničkoj strani žena vođa Perzijske mornarice onda se nekako može i opravdati što se Atenski vojskovođa Themistokles ( Sullivan Stapleton) toliko zagledava u Artemisiu (Eva Green).

Scena sexa između njih dvoje iako je nelogična ipak je dobro odrađena, jer je to bio čin ne užitka već borbe kako između vojnih suparničkih strana, tako i borbe između spolova.

Themistokles ( Sullivan Stapleton) nije dovoljno grub, jak, žestok, borben i surov za nekog ko se životom bori za Grčku i njenu slobodu u koju se kune. Shvatićemo da on nije Spartanac, ali kao ratnik kojeg svi hvale morao bi da ima više žestine i da pokazuje veću odlučnost kada se sukobljava sa najvećom silom svijeta.

Oni koji nisu gledali prvi dio filma za njih će ovaj vjerovatno biti odličan, međutim oni koji jesu gledali oni će nažalost primjetiti nedostatak profinjenosti, uzbuđenja, i žestine u scenama borbi, jalove govore, i shvatiće da je ovaj film samo uvodni dio za konačnu borbu sa Perzijskim kraljem. Film za koji se nadam da će biti bolji i od prvog dijela.

U svakom slučaju film “nije loš”, ali svakako i nije nešto što je pretjerano dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *