25. Sarajevo Film Festival: u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 53 filma

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se natjecati 53 filma. U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, 4 filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i 2 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Natjecateljskog programa – igrani film u program je uvrstila 9 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, 1 međunarodnu, a 4 filma regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Natjecateljskog programa – dokumentarni film selektirala je 16 filmova: 8 će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 međunarodnu, 5 regionalnu, a 2 filma bh. premijeru.

U Natjecateljskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova: 5 će imati svjetsku, a 9 regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica Natjecateljskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova, od kojih će 5 imati svjetsku, 2 filma međunarodnu, a 7 regionalnu premijeru.

Ustanovljen 2003. godine, Natjecateljski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju – redateljica i redatelja, scenaristica i scenarista, producentica i producenata, glumica, glumaca i drugih filmskih autora i suradnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoeuropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

U proteklih 16 godina u okviru Natjecateljskog programa, Sarajevo Film Festival prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma.

Program je ugostio na tisuće filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. Zajedno s programom U fokusu, programom Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days i BH filmskim programom, Natjecateljski program predstavlja najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

Danas kada Sarajevo Film Festival slavi 25 godina postojanja, Natjecateljski program je stasao u najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija, mjesto za otkrivanje novih filmskih talenata i za reafirmaciju već priznatih regionalnih filmskih stvaralaca.

Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

25. Sarajevo Film Festival održavat će se od 16. do 23. kolovoza pod pokroviteljstvom UNESCO-a.