Vijesti

18. izdanje brazilskog filma u Parizu

Samba i socijalni problemi

Jubilarno 18. izdanje brasilskog filma u Parizu privuklo je publiku sa svih strana svijeta. Čuvena glumica Gloria Pires je otvorila događaj sa filmom “Nise, središte ludosti” kojoj je reditelj Roberto Berliner dozvolio da na savršen način, na ekranu oživi psihijatra Nise da Silveira, učenicu poznatog Junga.

Ovogodišnji festival je predstavio upečatljiva ostvarenja, odraze suvremenih društva s aktualnim sadržajima poput budućnosti mladih, obiteljskom nasilju, umjetničkim vrijednostima svakidašnjice i ulozi kreiranja u rješavanju socijalnih problema. Uz prisustvo tridesetak značajnih uzvanika, festival je organizirao “hommage” reditelju Eduardu Coutinhu, izčezlom prije dvije godine filmom “Zadnji razgovori”.
Direktorica Katia Adler, prisutna u Parizu od početka festivala je uz podršku brazilskog veleposlanstva istakla nakanu manifestacije da bude pokretač otkrivanja vrijednosti kulturnih različitosti.
Predstavljeno je 20 filmova i 8 fikcija u zvaničnom natjecanju kao i posebna revija uspješnih dokumentaraca, koji su opravdali uspjeh i ugled nesvakidašnje smotre.

Pseća priča

Prošle godine je Rio de Janeiro proslavio 450 obljetnicu postojanja i multikulturni karakter stanovništva, održan na najbolji mogući način, ističući u svakoj prilici želju za mijenjanjima iskustva, historijskog i kulturnog naslijedja različitih naroda, stočenih u populaciju grada.
Stanovnici obožavaju sedmu umjetnost i pridonose njezinom razviću, posredstvom asocijacije Riofilme koja se brine o audiovizuelnom napredku carioca, uključujući cijelu mrežu tv kanala. Riofilme je jedan od partnera pariškog festivala isto kao i Air France.

Veliku nagradu publike dobio je reditelj Marcos Jorges za ostvarenje “Pseći svijet” koje uokviruje Santanu, što hvata opasne pse po nalogu Departmana životinjske kontrole iz Sao Pula. Susretom sa rottweilerom Nene, bivši policajac upada u sumnjive afere koje sasvim mijenjaju njegovo postojanje i uzbuđuju obitelj.
Manifestacija je zaključena nastupom Terese Cristine, velike dive sambe koja je predstavila novi album posvećen uspomeni na čuvenog kompozitora Cartolea, jednog od najčuvenijih imena brazilske glazbe.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)