13 Sins (2014) (recenzija)

Šta biste vi uradili kada bi vas život lomio na sve moguće načine, a onda iznenada dobijete telefonski poziv koji vam govori da ako odradite 13 zadata vrlo brzo ćete zaraditi milione dolara i vaši problemi će biti riješeni, i usput vam kažu kako je prvi zadatak da ubijete muhu ?

Tako je bilo i sa glavnim likom u ovom filmu. Nakon što je ubio muhu otišao je kući i uvjerio se da na njegovom bankovnom računu stoji već zarađenih 1000 dolara. Drugi zadatak je bio da pojede tu muhu i dobiće još 3622 dolara, te kada se uvjerio da stvarno dobija novac zaželio se igre…

Međutim, kako je igra napredovala tako su zadaci bivali sve teži i izazovniji, ali i nagrade sve veće. Logično je bilo da će ga ova igra voditi od blagih do surovih stvari, i na kraju, normalno, do katastrofalnih posljedica.

Film je poprilično dobar za gledanje: nije pretjerano težak, ne traži previše od vas da razmišljate, ne plaši vas, ne šokira vas, naprosto vas lagano vodi na vožnju kroz par dana života jednog od ljudi koji su se iz nužde latili igranja neke sulude igre.

13 Sins ima za cilja da nam objasni kako svaki čovjek pod određenim okolnostima može da se pretvori u monstruma, što je vjerovatno i istina u večini slučajeva, ali i ovdje postoje izuzeci, kao i u svemu u životu.
Čovjek kroz igru koja prvenstveno nudi nagrade, a kasnije kada igrač nagomila dovoljno prekršaja da završi na doživotnoj robiji, igra se pretvara u spas samog čovjeka, jer kreatori ove sulude igre garantuju mu oslobađanje svih optužbi ako završi svih 13 zadataka. Međutim, ipak su ostavili malo nade: ne pretvaraju se svi u monstrume, pretvaraju se u monstrume samo oni koji nisu dovoljno hrabri i spremni su sve da žrtvuju zarad svog spasa…

Možete slobodno da pogledate ovaj film, jer u gomili svega što nam dolazi teško je da čovjek odabere ono što je najbolje, ali zato bar može da se ogradi od onog što je najgore. Ovaj film je negdje na sredini… Pa uživajte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *