10 stvari koje niste znali o filmu “Sam u kući”

Davne 1990. godine film “Sam u kući” osvojio je srca djece, ali i odraslih širom svijeta.

Od tada do danas, ni jedan praznični filmski maraton nije potpun bez gledanja ovog filma, koji je Makoli Kalkin pretvorio u jednog od najdražih dječijih likova svih vremena.

Iako svi već ovaj film više-manje znamo napamet, ovih 10 stvari koje sigurno niste znali!

1. Uloga za Kevina napisana je posebno za Makoli Kalkina
No, to nije spriječilo direktora Krisa Kolumbusa da organizira audiciju na kojoj se pojavilo više od 100 tinejdžera za ulogu Kevina, ali izgleda da ipak niko nije mogao nadmašiti Makolija.

2. Makoli nije bio jedini Kalkin koji je glumio u filmu
Ovo vjerovatno niste znali, ali Makolijev mlađi brat Kieran u filmu je utjelovio Kevinovog bratića, Fulera.

3. Film drži Ginisov rekord
Nakon što je film pušten, već u prvom vikendu zaradio je vrtoglavih 17.081.997 dolara. Film se zadržao na prvom mjestu punih 12 sedmica, a ostao je u top 10 skroz do sljedeće godine. Time je proglašen najpoznatijim filmom 1990. i zaradio je Ginisov svjetski rekord za najbrže rastuću akcionu komediju na svijetu.

4. “Sam u kući” postao je tradicija u Poljskoj
Repriziranje filma Sam u kući postalo je dijelom tradicije u Poljskoj, gdje se film od 1990. svake godine ponovo prikazuje. U 2011. godini čak pet miliona ljudi gledalo je “Sam u kući”, što ga je učinilo najgledanijom emisijom sezone.

5. Kuća MekKalisterovih postala je turistička atrakcija
Smještena na adresi 671 Lincoln Avenue u Winnetka, Illinois, ova kuća postala je sveti gral za turiste. Njeni prijašnji vlasnici, Džon i Sintija Abendšajn koji su dozvolili snimanje filma na njihovom imanju, kuću su prodali 2012. za čak 1,585 miliona dolara.

6. Cijeli film snimljen je u Chicagu
Iako se glavna radnja bazira na tome da je Kevinova porodica u Parizu dok je on sam u kući u Illinoisu, cijela produkcija snimljena je u Chicago. Scene navodno postavljene na Paris-Orly aerodromu ustvari su bile snimane na aerodromu O’Hare.

7. U pravom životu, Hari i Marv ne bi preživjeli sve Kevinove klopke
Pucnjevi u čelo i prepone, vrelo željezo i limenka boje koja pada na glavu te mnoge ostale Kevinove klopke “Mokri banditi” u stvarnosti vrlo vjerovatno ne bi preživjeli. Budimo realni, ovo smo svi već znali, ali 2012. godine to je i dokazao dr. Ryan St. Clair, koji je za novine The Week dijagnosticirao vjerovatan ishod njihovih povreda.

8. Tarantula na Marvovom licu bila je prava
U jednoj sceni filma, Kevin stavlja svog kućnog ljubimca tarantulu na lice lopova. Iako smo svi pretpostavili da je taj pauk bio samo rekvizit, ustvari je bio pravi. Naime, glumac Daniel Stern dozvolio je pauka na svom licu, ali snimatelji su imali samo jedan pokušaj. Šta nije bilo stvarno? Njegov glasni vrisak. Naime, kako se pauk ne bi uplašio, Stern je morao mimicirati vrisak koji je kasnije snimljen i dodat u montaži.

9. Film “Angels with filthy souls” nije pravi
Najslavnija rečenica “Merry Christmas ya filthy animal. And a happy new year” iz gangsterskog filma koji je Kevin koristio kao svoju inspiraciju izmišljena je kao i cijeli taj film, tako da se nemojte ni truditi da ga pronađete na Internetu.

10. Marv je trebao dobiti spinoff
Film Grega Beemana “Bushwhacked” iz 1995., u kojem dostavljača kojem su smjestili za ubistvo glumi Daniel Stern izvorno je trebao biti spinoff filma “Sam u kući”. Priča bi bila uglavnom ista, nakon što se odrekao zločinačkog života, Marv bi bio optužen za isto ubistvo.