10 najvećih gubitnika u kinima do sada u 2018. godini

10. Pacific Rim Uprising i Solo: A Star Wars Story

Oba filma su prividno uspješna u kinima. Oba su dio respektabilnih franšiza koje su garantirale uspjeh sljedećih nastavak, bar sve do sada.
Oba ova filma su propala u kinima i nisu ni blizu ostvarili od očekivanog.

Pacific Rim Uprising” imao je budžet od 200 miliona dolara, a ukupna zarada filma u kinima širom svijeta iznosi 290 miliona dolara.
Solo: A Star Wars Story” imao je jedan od najvećih budžeta svih vremena, 275 miliona dolara, a ukupna zarada filma širom svijeta iznosi do sada 369 miliona dolara. Ako uzmemo u obzir da je prethodni dio iz ove franšize, ‘Star Wars: The Last Jedi‘, zaradio 1,3 milijardi dolara, onda je jasno koliko je katastrofalan rezultat osvario ‘Solo’.

9. Sherlock Gnomes

Sherlock Gnomes” još je jedan od filmova čija zarada u kinima ne znači skoro ništa u odnosu na budžet filma.
Takođe i ovaj film je još jedan od filmova iz franšiza koje nisu ostvarile dobre rezultate u kinima ove godine.

Loše kritike za film svakako su utjecale na njegovu zaradu u kinima, a kritičari su film nazivali dosadnim, predvidljivim, besmislenim …
Budžet filma od 59 miliona dolara uglavnom je potrošen na glasove poznatih glumaca koji su ih posuđivali za ovaj film, a među njima su James McAvoy, Emily Blunt, Mary J. Blige, Johnny Depp …

Ukupna zarada filma širom svijeta iznosi 88 miliona dolara.

8. Early Man

Od kreatora filmova “Wallace and Gromit”, “Chicken Run”, i “Flushed Away”, najnoviji njihov film “Early Man” dobio je dobre kritike, ali to im ipak nije pomoglo u kinima.

Jedan od mogućih razloga za propast filma u kinima je možda i to što se prikazivao u periodu kada su se prikazivali i filmovi “Coco” i “Black Panther” .

Kako god da jeste, stanje je ipak ovakvo: sa budžetom od 50 miliona dolara film je u kinima širom svijeta uspio da zaradi samo 53 miliona dolara.

7. Death Wish

Nakon skoro 25 godina Eli Roth, koji je inače poznat po hororima i trilerima, odlučio je ponovo da se okuša sa akcijskim filmovima, sa filmom ‘Death Wish‘, remake filma iz 1974. godine.

Nažalost po njega i glavnog glumca filma, Bruce Willisa, film je u kinima jedva uspio da pokrije troškove snimanja.
Budžet filma je iznosio 30 miliona dolara, dok je zarada u kinima iznosi 34 miliona dolara.

6. A Wrinkle in Time

Kao i mnogi drugi izuzetno iščekivani filmovi u 2018. godini, i film “A Wrinkle in Time” doživio je propast u kinima.
Budžet filma iznosio je 130 miliona dolara, prepun je poznatih ličnosti poput Oprah, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Chris Pine, Zach Galifianakis, i mnogih drugih, ali to mu ipak ništa nije pomoglo.

Ukupna zarada filma širom svijeta je 132 miliona dolara.

5. Gotti

Sa budžetom od 10 miliona dolara nije se ni očekivalo da film “Gotti” napravi senzaciju, ali ipak film je uspio da zabilježi gubitak od najmanje 6 miliona dolara, obzirom da ukupna zarada filma u kinima iznopsi 4 miliona dolara.

“Gotti” je jednostavno loš film u svakom pogledu, pa i ne iznenađuje njegova zarada u kinima.

4. Annihilation

Iako neki kritičari tvrde da je film “Annihilation” jedan od najboljih do sada u 2018. godini, to mu ipak nije pomoglo da ostvari značajnije rezultate u kinima.
Netflix je prvobitno film snimao za svoj streaming servis, ali se film našao i u kinima.
Obzirom da je budžet filma iznosio 50 miliona dolara, logičan zaključak je da bi Netflix volio bar da pokrije troškove snimanja.

Ipak to se nije desilo, jer je film u kinima zaradio samo 32 miliona dolara.

3. Action Point

U akcijskoj komediji ‘Action Point‘ nisu uspjeli da uživaju ni kritičari ni publika, te je film doživio totalni fijasko u kinima.
Budžet filma isnosio je čak 19 miliona dolara, dok je zarada filma u kinima samo 5 miliona dolara.

2. Sgt. Stubby: An American Hero

Prikaz strahota rata kroz oči psa čini se kao dobra ideja. To bi prvenstveno moglo da oduševi kritičare, a sa njima i publiku.
Međutim desilo se ipak da animirani film “Sgt. Stubby: An American Hero” propadne u kinima.

Film je zaradio samo 3 miliona dolara nasuprot budžeta od 25 miliona dolara.

1. The Hurricane Heist

The Hurricane Heist” je najveći gubitnik do sada u 2018. godini, sa gubitkom od oko 29 miliona dolara.
Nekoliko elemenata ‘garantovalo’ je uspjeh filma. Kao prvo režiser Rob Cohen poznat po filmovima “The Fast and The Furious,” “xXx” i “The Mummy”.
Drugo, film je apokaliptična avantura sa primjesama krimija i drame, i kao treće produkcijski tim je bio ubijeđen u uspjeh da su već bili počeli da rade na nastavku filma, “The Volcano Heist.”

Ipak, stvari su se odvijale ‘malo’ drugačije: budžet filma je iznosio 35 miliona dolara, dok zarada filma iznosi 6 miliona dolara.