10 najluđih filmova o Djeda Mrazu svih vremena

Dok su filmovi proslavili ove praznike u brojnim klasicima- od “Miracle on 34th Street”, “It’s a Wonderful Life” i “Elf”- takođe su povremeno skrenuli u ludilo, posebno kada je u pitanju veseli stari St. Nick. Ove tri zimske sage se vrlo malo brinu za tradiciju, i ako što je ponekad slučaj, još manje za lucidnost. Za one koji su zainteresovani za ozbiljnu nekonvencionalnost u sezoni Yuletide, ovih 10 ludih filmova o Djeda Mrazu zasigurno će vašu duhovnost učiniti još sjajnijom.

Santa Claus (1959)

Takođe se naziva Djeda Mraz protiv đavola, ovaj meksički kultni klasik uključuje demona koji je poslat na Zemlju kako bi se djeca ponašala neadekvatno kao dio zamke za hvatanje Djeda Mraza – koji se ispostavlja da živi u svemiru. Puder za spavanje, cvijeće koje omogučava Djeda Mrazu da nestane, i djedov prijatelj Merlin mađioničar, svi će na kraju igrati ulogu u ovoj halucinatornoj vezi, koja je obilježena vizuelnim efektima, proizvodnim vrijednostima niske rentaže i ponovljenom izgledu samog Lucifera.

Santa Claus Conquers the Martians (1964)

Film Nicholas Webstera (1964) postao je poznat po tome što je ismijan u “Mystery Science Theatre 3000”, ali je zbog tog ismijavanja dobro zaradio, s obzirom na veliku apsurdnost ovog fijaska, koji uključuje Marsovce koji kidnapuju Djeda Mraza (i dvoje djece) jer vjeruju da on može donijeti sreću u živote njihove djece. Uzrok za ubistva takođe čini faktore u ovoj jednačini, na načine koji nemaju smisla, ali rezultiraju sa mnogo smijeha.

Santa and the Ice Cream Bunny (1972)

Kada su Djeda Mrazove  sanke odlučile da je Florida previše vruća za njihov ukusu, srušile su se na plažun. Srećom, skupina djece žele da pomognu St. Nicku da pronađe put kući – što na kraju uključuje pomoć Zeca (tj. Muškarca u kostimu). Ako to nije bilo dovoljno očito, Djed Mraz većinu filma priča svojim mladim prijateljima bajku o Thumbelini, koja je dramatizirana u dugoj fantazijskoj sekvenci.

Christmas Evil (1980)

John Waters je davno proglasio Lewis Jacksonov (1980) film njegov omiljeni Božićni film, svih vremena i s obzirom na njegovu potpunu neobičnost, nije teško zaključiti zašto. Duhovni prethodnik Noćnoj tišini, Deadly Night, riječ je o momku koji je, zgrožen od onoga što je on smatrao kao lažnu perverznost blagdanskog duha društva, lijepi bradu na svoje lice, donosi kostim Djeda Mraza i počinje da se bavi ljudima na njegovoj (figurativnoj) neslavnoj listi.

I Believe in Santa Claus (1984)

Ovaj francuski napor (izvorno poznat kao I Met Father Christmas) prikazuje pjevačicu Karen Cheryl kao vilu koja pomaže dvoje djece da putuju do čarobnog mjesta poznatog kao Laponija, gdje Djed živi. Razlog za ovu misiju? Njihove roditelje su oteli afrički kriminalci i potreban im je Djed Mraz da ih spasi. Rijetko je Djed Mraz izgledao tako čudno kad nije u elementu.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Film Charles E. Sellier juniora iz 1984. godine prati mentalno poremećenog čovjeka dok se suočava sa njegovim dubljim psihološkim problemima – sve to proizlazi iz njegovog svjedočenja ubistvu roditelja koje je ubio muškarac u crvenoj šeširu i kaputu – oblači se kao Djeda Mraz i kreče da ubija. Mračan grindhouser, koji će vas natjerati da dva puta razmislite hoćete li vjerovati bilo kome u odjelu Djeda.

Santa With Muscles (1996)

Hulk Hogan možda je bio najveća hrvačka zvijezda 80-ih i 90-ih godina, ali kad je došlo do glumačke reprezentacije, recimo da je njegov nastup ostavio puno toga za poželjeti. To je svakako tačno za njegov rad u ovom filmu, u kojem glumi sjenovitog milijonera koji zadobije povrede glave dok nosi odijelo Djeda Mraza, i budi se sa uvjerenjem da je Djed, a zatim se bori da spasi djecu od znanstvenika (Ed Begley Jr. ) koji ima namjeru da sruši sirotište zbog magičnih kristala ispod sirotišta. Nekako, zvuči puno bolje, nego što izgleda.

Bad Santa (2003)

Nikada nije bio neprimjernijeg smiješnijeg Djeda Mraza od Billy Bob Thorontsa “Willie T. Soke”, koji provodi svaki Decembar obučem kao Djeda Mraz u robnim kućama- sve da bi je na kraju opljačkao sa njegovim pomočnikom Marcusom (Tony Cox). Od slušanja želja djece u njegovom krilu, sve do porvođenja vremena u kabinama sa radnicama u centru. Thornton Soke je najgori, najokrutniji i najsmiješniji Djeda Mraz u historiji filma.

Santa’s Slay (2005)

Nekoliko Djeda Mrazova su jednako popularni kao onaj koji se nalazi u ovoj crnoj komediji, koja uključuje zvijezdu hrvača Bill Goldberg-a kao ubicu “Kris Kringle” koji je zapravo Sotona, i koji se suzdržava od ubijanja ljudi samo zbog toga jer je izgubio utakmicu od anđela i, za taj poraz, mora dostavljati poklone narednih hiljadu godina. Poklone djeci donosi uz pomoć svog “jelena iz pakla”, on je Djeda Mraz apsurdne zlokobne raznolikosti.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

U ovom jedinstvenom Finskom uvozu, zamrznut u ledu Djeda Mraz je iskopan od strane Amerikanaca. Nažalost za njih, i za dječaka koji živi u blizini, (a da ne spominjemo jelene koji žive u snježnim područjima), on je drevno, zlo biče koje ima male vilenjake koji kradu djecu za njega. S pričom koja je zastrašujuča. film Jalmar Helander-a je taman i demantiran užitak.