10 horror filmova zasnovanih na istinitim pričama

1. The Amityville Horror

Vjerovatno najpoznatiji “zasnovan na istinitoj priči” horror film, kada se Lutz porodica preseli u kuću Ocean Avenue, gdje je prethodni vlasnik ubio svoju porodicu, doživljavaju različite paranormalne pojave.

2. The Serpent and the Rainbow

Wes Cravenov film snimljen je prema slučaju Clairvus Narcissea, haitanca koji je navodno pretvoren u zombija kroz administraciju raznih otrova.

3. The Haunting in Connecticut

Ovaj psihološki horror  iz 2009. godine, inspirisan je pričom o Alanu i Carmen Snedekeru, koji su se preselili u nekadašnju mrtvačnicu i bili su navodno mučeni – i čak i sodomirani – demonima.

4. Dead Ringers

Psihološki horror David Croenenberga o dva ginekologa bliznaca koji ulaze u samoubilački pakt zasnovan na Stjuardu i Kirilu Marcusu, dvojici stvarnih ginekologa iz 1975. godine.

5. The Hills Have Eyes

Obje verzije ove užasne priče o hordi incestnih, deformisanih kanibalaca izvlače inspiraciju od Sawney Beana, voditelja škotskog klana iz 15. vijeka koji je navodno kidnapovao i pojeo stotine ljudi sa svojom porodicom.

6. Wolf Creek

Niskobudžetni horro film iz 2005. godine počeo je kao čistafantastika, ali kada je rećiser Greg McLean saznao za pravi slučaj koji je veoma sličan njegovom scenariju, promijenio je svoju priču kako bi bila slična pravim događajima.

7. The Blob

Ovaj legendarni sci-fi horror je zapravo inspirisan bizarnim novinskim izvještajem o želatinastoj tvari koja se srušil na farmu u blizini Philadelphi-e 1950. godine, ali se rastvorila prije nego su naučnici uspjeli da je iscrtaju.

8. Open Water

Kada se par slučajno nađe u vodi sa ajkulama, suspenzija postaje brutalna u ovom filmu iz 2003. godine, zasnovana na stvarnoj priči Tom i Eileen Lonergan iz Velikog koraljnog grebena u Australiji.

9. The Town That Dreaded Sundown

U četrdesetim godinama prošlog vijeka Texas-Arkansasovim granica hodao je čovjek poznat kao Phantom ubica, koji nikada nije bio uhvaćen. Režiser Charles Pierce iskoristio je tu priču za njegov film.

10. The Conjuring

James Wan je koristio djelo paranormalnih istraživača u stvarnom svijetu Ed i Lorraine Warren kao inspiraciju, a posebno njihova istraživanja 1960-ih godina kuće Rhode Island koja je navodno začarana dušom ubijene vještice.

Pogledajte i našu drugu listu: Top 10 horora inspirisanih istinitim događajima