10 filmova koji su se snimali jako jako dugo

10 movies that were filmed very long / 10 Filme, die sehr lange gedreht wurden

10. (5 godina)

Eraserhead
Godina: 1977

Žanr:
Fantazija / Horor / SF

Režija:
David Lynch

Uloge:
Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph…

Više o filmu

Jedan od filmova koji je definitivno vrijedilo čekati je klasično remek djelo ‘Eraserhead’. Snimanje filma trajalo je pet godina i to iz nekoliko razloga. Prvi je bio Lynch-ova opsesija perfekcijom, te su mu bile potrebne godine da završi svoje djelo.

Drugi razlog je naravno finansijske prirode, te je Lynch na kraju bio primoran da prihvati pomoć prijatelja i male donacije, kako bi završio ovo svoje remek djelo.

9. (8 godina)

Cronos
Godina: 1993

Žanr:
Horor

Režija:
Guillermo del Toro

Uloge:
Federico Luppi, Ron Perlman, Claudio Brook…

Više o filmu

Zbog prevelike posvećenosti detaljima, snimanje filma ‘Cronos’, režisera Guillermo del Toro-a, odužilo se na 8 godina iz  finansijskih razloga …

8. (10 godina)

Avatar
Godina: 2009

Žanr:
Akcija / Avantura / Fantazija

Režija:
James Cameron

Uloge:
Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver…

Više o filmu

Čim je završio rad na Titaniku, Cameron je krenuo da radi na Pandori i njenim plavim stanovnicima. Međutim, ubrzo je shvatio da tehnologija 90-ih ne može da uradi ono što je zamislio.

Snimanje filma počelo je 10 godina kasnije, međutim to ne znači da je projekat ostavljen sa strane; svo to vrijeme rađeno je na scenariju kao i na Na’vi jeziku koji su stvorili i prilagodili lingvisti.

7. (10 godina)

The Thin Red Line
Godina: 1998

Žanr:
Drama / Ratni film

Režija:
Terrence Malick

Uloge:
Jim Caviezel, Sean Penn, Nick Nolte…

Više o filmu

Ako iko voli da posvećuje pažnju detaljima, onda je to sigurno Terrence Malick, i to je glavni razlog zbog čega mu je bila potrebna cijela decenija da završi filmsku adaptaciju istoimenog romana.

Nakon što je zasuo svoje producente sa čudnim zahtjevima, poput knjiga o divljini i insektima koji tu žive, postalo je očito kako će Malick jako dugo da radi na svom filmu. Film je u potpunosti završen tek za 10 godina.

6. (10 godina)

Vegas in Space
Godina: 1991

Žanr:
SF

Režija:
Phillip R. Ford

Uloge:
Doris Fish, Miss X, Ginger Quest …

Više o filmu

Doris Fish i Phillip R. Ford osam godina su samo skupljali novac za snimanje ovog filma. To i nije čudo obzirom da je film obišao svijet pod nazivom “Clitoris”.

5. (12 godina)

Boyhood-posterBoyhood
Godina: 2014

Žanr:
Drama

Reditelj:
Richard Linklater

Uloge:
Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke…

Više o filmu

Film “Boyhood” (Dječaštvo) sniman je punih 12 godina. Isto toliko godina glumac Ellar Coltrane (19) je tumačio jedan te isti lik.
Coltrane je sa šest godina potpisao ugovor, odnosno njegovi roditelji su to učinili, i pridružio se filmskoj ekipi.

Reditelj Richard Linklater je želio što uvjerljivije prikazati odrastanje jednog dječaka, pa je obavezao tada šestogodišnjaka da se iznova i iznova vraća na filmski set svake godine sve do punoljetstva, odnosno dana kada njegov lik Mason polazi na fakultet.

Mladi glumac je rekao kako mu je to bilo čudno iskustvo. Kad je porastao dovoljno da shvati šta se dešava, shvatio je i u šta se zapravo upetljao. Međutim, dodao je da je ipak zadovoljan onim što je ispalo na kraju od tog filma.

4. (15 godina)

The Manson Family
Godina: 1997

Žanr:
Krimi / Drama / Historijski film

Režija:
Jim Van Bebber

Uloge:
Marcelo Games, Marc Pitman, Leslie Orr …

Više o filmu

Iako je priča o Mansonima nešto što se lahko proda, Bebber je pokušao sam da finansira svoj film, ali kada je počeo sa snimanjem shvatio je da njegove finansije nisu ni blizu dovoljne za snimanja. Trebalo mu je 15 godina da završi film, i to tek kada je  Dark Sky Films odlučio da mu pomogne sa projektom.

3. (20 godina)

Tiefland / Lowlands
Godina: 1954

Žanr:
Drama / Romansa / Mjuzikl

Režija:
Leni Riefenstahl

Uloge:
Bernhard Minetti, Leni Riefenstahl, Aribert Wäscher …

Više o filmu

Leni Riefenstahl počela je rad na svom filmu 1934. godine, ali je prekinuo Drugi svjetski rat. Prvo je prekinula sa svojim radom kako bi pomogla nacistima u njihovoj propagandi, što se pokazalo uspješnim za nju. Dobri odnosi sa Hitlerom dali su joj mogućnost da otvori svoj vlastiti filmski studio, što joj je svakako bilo od velike pomoći i kod ovog filma.
Kada je završila svoju pronacističku propagandu, Leni je nastavila rad na svom filmu koji je svjetlo dana ugledao 1954. godine.

2. (22 godine)

When We Were Kings
Godina: 1996

Žanr:
Dokumentarni film / Sport

Režija:
Leon Gast

Uloge:
Muhammad Ali, George Foreman, Don King

Više o filmu

Jedan od najcjenjenijih dokumentaraca, koji govori o bokseru Muhammadu Ali-u i George Foreman-u, čekao je 22 godine da bude završen i da ugleda svjetlo dana. Čekanje se sigurno isplatilo jer je dokumentarac dobio odlične kritike i Oscara 1996. godine za najboljeg dokumentarca.

1. (28 godina)

Silence
Godina: 2016

Žanr:
Drama / Historijski film

Režija:
Martin Scorsese

Uloge:
Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver …

Više o filmu

Martin Scorsese je 28 godina pokušavao da sklopi sve umjetničke elemente i adaprira japanski roman sa istim nazivom. Konačno u 2016. godini je uspio u tome, te je film završen i javnost je dobila priliku da ga pogleda