Home / Vijesti / “Versailles” nova englesko-francuska serija na Canalu plus

“Versailles” nova englesko-francuska serija na Canalu plus

Louis XIV George BlagdenKralj ispunjen sumnjom

Serija čije prikazivanje upravo započinje dok se ekipa već nalazi na platou druge sezone, opisuje kako je izgradnja poznatog dvorca Versailles, omogućila Louisu XIV postati Kralj Sunce. U središtu fikcije koja je privlačan spektakl su zamke, klopke, naglašena spolnost, malo krvi i mnogo glamoura. Posebno je uspješan prirodni dekor kao i raskošni kostimi.

Prema mišljenju reditelja prvih deset epizoda, Jalila Lesperta, serija posjeduje “galsku smjelost” iako je djelo dva engleza Davida Wolstencrofta i Simona Mirrena. Prvi je kreirao “MI-5” a drugi “Kriminalni duh”.
“Akcije Louisa XIV i njegovog brata koji je poznat kao Gospodin su bazne ako se želi razumijeti današnjica”-istakao je Wolstencroft na jednoj od brojnih press konferencija u Parizu.
Louis i Philippe su prvi kreirali muzičke shows i postavili fondove aktualne mode, komunikacije i mass media koja i danas duguju mnogo načinima dvorske propagande. Versailles je prva globalna marka jednaka današnjem Appleu.

Biću veći od tebe

O ličnosti Kralja Sunca govorio je Simon Mirren, istakavši kako je na početku vladavine jako nježan, lomljiv, izoliran i nastanjen sumnjom. Svjestan da se mora boriti za vlast i za preživljavanje započinje nevjerovatnu, ličnu evoluciju. Uporedljiv je sa Michaelom Corleone kojeg je tumačio Al Pacino u “Kumu”: brilijantan student prava koji nije htio ući u mafiju, uprkos tome postaje njezin najstrašniji šef! Upotrijebiće sva sredstva manipulacije i nasilja da se održi.

Autori se slažu da je bilo neophodno snimati u slavnom dvorcu, uvijek punom turista. Smatraju da je stvarni okoliš sublimirao interpretaciju glumaca. George Blagden koji tumači Louisa XIV bio je vidljivo uzbuđen kada je u prekrasnom kostimu našao na mjestu gdje je živio, vladao i volio čuveni vladar.
Nemoguće je pokazati duhovna previranja i način postojanja Kralja Sunca bez dugotrajnog prikazivanja dvorca, privatno vezanog za njegovu porodičnu historiju.
Radeći ovu magistralnu palaču oko lovačkog paviljona Louisa XIII, kao da je želio poručiti ocu “Biću veći i poznatiji od tebe”- što se i dogodilo!

Ostali interpreti serije “Versailles” su: Alexander Vlahos, Amira Casar,Tygh Runyan, Dominque Blanc.

Džana Mujadžić