Home / Biografije / Tina Turner – Biografija

Tina Turner – Biografija

tina-turnerAnna Mae Bullock – Tina Turner, američka je pjevačica, glumica, tekstopisac i plesačica rođena 26. novermbra 1939. godine u Natbušu, Tenesi.
Sa karijerom dogom više od 50 godina i titulom Kraljice rokenrola smatra se jednom od najpopularnijih pjevačica svijeta sa preko 180 miliona primjeraka prodatih albuma štirom svijeta.
Kroz svoju karijeru prošla je kroz rokerol, R&B, pop i dens žanrove.

Privatni život
U braku je bila sa rokerom Ike Turnerom sa kojim ima dvoje djece, a sada je u braku sa 16. godina mlađim muzičkim producentom Ervinom Brachom i sa njim nema djece

Diskografija
Ike & Tina Turner
1961. The Soul of Ike & Tina Turner
1961. Dance with Ike & Tina Turner’s Kings of Rhythm
1963. Don’t Play Me Cheap
1963. Dynamite!
1964. It’s Gonna Work Out Fine
1966. River Deep – Mountain High
1966. Ike & Tina Turner and the Raelettes
1968. Outta Season
1968. So Fine
1969. In Person
1969. Fantastic
1969. Get It Together
1969. Her Man, His Woman
1969. The Hunter
1970. Come Together
1971. Workin’ Together
1971. ‘Nuff Said
1972. Feel Good
1972. Let Me Touch Your Mind
1973. Nutbush City Limits
1974. Strange Fruit
1974. Sweet Rhode Island Red
1974. The Gospel According to Ike and Tina
1974. The Great Album
1975. Sixteen Great Performances (ABC)

Solo
1974. Tina Turns the Country On!
1975. Acid Queen
1978. Rough
1979. Love Explosion
1984. Private Dancer
1986. Break Every Rule
1988. Tina Live in Europe
1989. Foreign Affair
1991. Simply the Best
1993. What’s Love Got to Do With It
1994. The Collected Recordings
1996. Wildest Dreams
1999. Twenty Four Seven
2004. All the Best
2008. Tina!
2009. Tina Live
2009. The Platinum Collection
2014. Love Songs

Turneje
1978. Wild Lady of Rock Tour
1982. Nice ‘n’ Rough Tour
1985. Private Dancer Tour
1986. Break Every Rule Tour
1990. Foreign Affair Tour
1993. What’s Love? Tour
1996. Wildest Dreams Tour
2000. Twenty Four Seven Tour
2008. Tina!: 50th Anniversary Tour

Filmovi u kojima je glumila
1975. Tommy
1978. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
1985. Mad Max Beyond Thunderdome
1993. What’s Love Got to Do with it
1993. Posljednji akcioni heroj

Nagred koje je dobila
1986. NAACP Image
1985. CableACE
1992. Golden Camera, Germany
2008. Grammy Awards
1986. Image Awards
1986. Walk of Fame