Home / Recenzije / The Revenant (recenzija)

The Revenant (recenzija)

SPOILER ALERT! (izvor: joblo.com)

the-revenant-2Prošlo je dosta vremena od kada smo u filmu vidjeli nekog glumca kako sebe, skoro bukvalno, stavlja u pravi pravcati pakao tokom snimanja nekog filma.

Do sada smo viđali razne transformacije u filmovima: glumci smršaju-udebljaju se, nose tešku odjeću, neugodne šminke, odvaže se na razne akrobacije… ali sa ovim filmom ćemo doista da shvatimo kako snimanje filma može biti izuetno težak i opasan posao.

U Revenant-u, DiCaprio se našao u ledenoj vodi, skoro je živ sahranjen, našao se u brutalnoj borbi sa medvjedom (doduše kompjuterski generiranim), on je padao niz brdo, bez majice hladna klima mu je izazivala hipotermiju, i lista se nastavlja… DiCaprio se potpuno unio u svoj lik dovodeći u opasnost i svoje zdravlje i svoj razum.

DiCaprio igra Hugh Glassa, legendarnog graničara iz 19. stoljeća koji je po surovim vremenskim uslovima i divljim američkim predjelima prešao preko 200 kilometara kako bi pronašao ljude koji su ga ostavili da umre nakon što ga je divljački napao medvjed.

Napad medvjeda je toliko intezivan i dramatičan da ćete zasigurno u određenom momentu pomisliti kako će glumac doista da izgubi život. Ali tako radi režiser Alejandro G. Iñárritu: on je želio na najvjerodostojniji način da prenese svu surovost koju je doživio Hugh Glass. I dok se Glass tetura preko pustinje, mi zajedno sa njim prolazimo njegove jade; i tako dva i pol sata: Revenant je ispunjen momentima u kojima ćete moći da osjetite Glassove jade.

Prije njegovog nesretnog susreta sa grizlijem (grizli je samo majka koja štiti svoju mladunčad) Glass je 1823. godine bio dio ekspedicije koja se bavila prodajom krzna, a koju predvodi May.

the-revenant-2Andrew Henry (Domhnall Gleeson), pojavljuje se u prilično dobrom otvaranju filma, ali iznenadni napad Indijanaca ometa njihovu misiju, pri čemu gine veliki broj članova njihove posade, dok se samo desetak njih uspijeva spasiti. Ubrzo nakon ove noćne more Glass biva napadnut od strane medvjeda (kojeg pobjeđuje), ali nažalost nakon ove borbe on postaje naizgled samo vreća mesa sa polomljenim kostima. Henry je odlučan da odvede Glass zajedno sa ostatkom ekipe nazad u bazu, ali problem pravi John Fitzgerald (Tom Hardy), osorni nezadovoljnik koji je već bio iznerviran prisustvom Glass-a i njegovog sina polu-indijanca Hawk-a ( Kruže glasine da je Glass proveo dosta vremena među indijancima ubijajući američke vojnike). Kada grupa više nije bila u stanju da se nositi sa Glassovim stanjem, Fitzgerald, Hawk i jedan mladić po imenu Bridger (Will Poulter) ostataju da ili dostojno sahrane unesrećenog ili da čekaju spasilačku ekipu.
Fitzgerald koji je nestrpljiv i pohlepan odluči da više ne može čekati da Glass umre prirodnom smrću, već odluči da mu on ‘skrati muke’. Njegov sin pokušava da ga zaštiti ali ga Fitzgerald ubija, i uz pomoć Bridger-a sahranjuje Glassa u plitkom grobu, iz kojeg on nakon nekog vremena izlazi i lagano počinje potraga za Fitzgerald-om i Bridger-om.

Ostatak filma uglavnom ide laganim tempom u kojem se Glass bori sa egzistencijalnim pitanima u nemilosrdnoj hladnoj okolini. Njegova hrabrost je dodatno testirana tokom ponovnog susreta sa Indijancima koji su pobili njegovu posadu, kao i sa omraženim francuskim lovcima.

Sa tehničke strane The Revenant je vrhunski! Injaritua i snimatelj Emmanuel Lubezki predstavljaju film u hladnoj nijansi plave i bijele, a pošto je film, navodno, sniman samo pod prirodnim svjetlom to još više povećava doživljaj. Ne postoji trenutak u kojem nećete u isto vrijeme osjetiti i veličanstvenost i opasnost američke divljine.

DiCaprio, kao što je spomenuto, daje sebe u potpunosti: njegovo lice konstantno prikazuje širok spektar bola i nelagode. On će vjerovatno osvojiti Oskara za ovaj film, i možda i tu nagradu pridužiti svoj impresivnom opusu u cjelini, jer niko ne može reći da on tu nagradu ne zaslužuje.

Ako je jedan od primarnih poslova glumaca taj da nas uvjere da su glumac i lik kojeg tumače u datom trenutku jedno te isto, onda je to Leo zasigurno pokazao u ovom filmu!