Home / Recenzije / Suffragette ponovo u akciji

Suffragette ponovo u akciji

suffragetteNikada ne popustiti niti posustati

Podsjetiti se na jučerašnje bitke začetnica feminizma, za bolje organiziranje današnjih, bila je želja rediteljice Sarah Gavron, poznate po ostvarenju “Sastanak u Brick Laneu”.

Radnju novog filma “Suffragette” stavila je u davnu 1912. godinu kada su Engleskinje svih društvenih klasa, različitim sredstvima nastojale ostvariti žensko pravo glasa. Zahvaljujući iskustvu i nadarenosti scenaristice Abi Morgan, slavnoj nakon filma “Shane”, tv serije “The Hour” i fikcije “Gvozdena dama”, uspjela je ostvariti historijsku fikciju koja prati 30 godišnju pralju Maud, na putu političkog i društvenog osvještavanja.
Fantastična i lijepa Carey Mulligan je junakinji podarila poseban šarm i vjerodostojnost koju podvlaći i učešće uvijek privlačne i savršene Meryl Streep, u ulozi proganjane prvakinje Suffragetta, Emmeline Pankhurst i Helene Bonham Carter čije
se glumačko umijeće više ne provjerava.

Uspješna rekonstrukcija

Dramatičnost događaja romanesne historijske tragedije, generacija žena koje su od feminizma učinile svjetski pokret, ali i značajnu političku grupaciju, istakla je i originalna muzika francuskog kompozitora Alexandrea Desplatea.
Jedino je naracija linearna pa ubrzo postaje klasična, već zamijećena u filmovima o istom sadržaju u realizaciji Paula Greengrasse, Andrea Arnolda, Janna Demande ili Mike Leighta.
Ali rekonstrukcija epohe je više nego uspješna, dok se Suffragette ničega ne plaše, prave bombaške napade šuškajuci dugim, širokim suknjama i skrivajući lica, velikim šeširima.
Njihova odlučnost je bez premca: ne ustručavaju se napustiti muževe, djecu, domove, za zajedničku borbu koja je izgledala beznadežna.
Hiljade radikaliziranih žena svih generacija i društvenih slojeva organizirano su se pobunile s ciljem dobijanja osnovnih, ljudskih prava. Vlada je odgovorila brutalnim zatvaranjima, ubistvima i internacijama u duševne bolnice. Međutim, žene su nakon užasnih žrtvovanja, ipak mogle glasati, zatražiti rastavu braka i imati samostalni bankovni račun. Saga o njima prenijeta na filmsko platno očarava.

Ostale uloge 146 minutne fikcije magistralno su tumačili: Brendan Gleeson, Anne Marie Duff, Ben Wishow, Romola Garai, Finbar Linch, Samuel West, Geoff Bell, Morgan Watkins, Adrian Schiller…

Džana Mujadžić