Home / Vijesti / Priče iz prošlosti u fokusu MESS festivala

Priče iz prošlosti u fokusu MESS festivala

mess-trump

Šestog dana 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u srijedu 5. oktobra publika će imati priliku pogledati predstavu “Zvuk vatre” meksičke trupe Lagartijas Tiradas al Sol, kao i predstavu “Kralj Ubu” slovenske SNG drame iz Ljubljane, dok će obje predstave biti odigrane u Pozorištu mladih Sarajevo, odnosno u Sarajevskom ratnom teatru.

Naime, predstava “Zvuk vatre” je priča o mladim meksičkim revolucionarima koji su se digli na oružje u nastojanju da mijenjaju društvo, a nekoliko decenija poslije, djeca gerilaca krenut će stopama svojih očeva. Kroz ovu predstavu se htio prikazati silovit napad na našu svijest i prijeku molbu da se prošlost ne zaboravi.

Predstavom “Kralj Ubu” rađenoj po drami Alfreda Jarryja, a reditelj je bio Jernej Lorenci, kroz koju će se prikazati vlastita vizija brutalnosti i primitivizma našeg doba. Kroz ovu predstavu dvadesettrogodišnji Alfred Jarry želi nagovijestiti nadrealizam, dadaizam, pa čak i teatar apsurda, dramu apsurda, te ludizam, avangardne struje koje su pomele tradicionalne forme, dok je u društvu najavila nadolazeću lavinu pohlepe i svirepog ubijanja. saopćeno je iz Press službe MESS-a.