Home / Vijesti / Preminuo Robert Loggia

Preminuo Robert Loggia

robert-loggiaGlumac Robert Loggia koji je glumio u mnogim filmovima i TV emisijama, uključujući i film Briana De Palme iz 1983. godine ‘Scarface’ i film ‘Big’ u kojem je glumio sa Tom Hanksom i Elizabeth Perkins, preminuo je u 85 godini života.

Loggia se borio sa Alzheimerovom bolešću proteklih pet godina, prenijela je njegova udovica, sa kojom je bio u braku 33 godine.

Bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu “Jagged Edge” iz 1986. godine, u kojem je glumio privatnog detektiva Sam Ransom-a.

Loggia je najzapaženiji u filmovima “An Officer and a Gentleman,” “Prizzi’s Honor,” “Independence Day,” David Lynch-ovom filmu “Lost Highway” i filmu “Big”.

Loggia je bio nominiran za nagradu Emmy 1989. godine za ulogu FBI agenta, Nick Mancuso-a, u seriji “Mancuso FBI”, i 2000 godine bio je nominiran za ulogu u “Malcolm in the Middle.”

U svijet zabavne industrije ušao je preko predstave koju je igrao u New Yorku. U prvom filmu glumio je 1957. godine, “The Garment Jungle.” U prvoj seriji je glumio 1958 godine. Glumio je šerifa Elfego Baca na Walt Disney TV-u.