Home / Vijesti / Premijera sedme sezone “Game of Thrones” oborila sve rekorde gledanosti HBO televizije

Premijera sedme sezone “Game of Thrones” oborila sve rekorde gledanosti HBO televizije

Prva epizoda dugoočekivane sedme sezone serije “Game of Thrones“, koja je premijerno prikazana prije dva dana, razbila je sve rekorde gledanosti na HBO mreži. Kako su saopćili sa američke televizije, ovo je najgledanija premijera u historiji prikazivanja serija na HBO-u.

Preko različitih servisa koji imaju HBO televiziju, premijeru sedme sezone “Game of Thrones” istovremeno je gledalo više od 16 miliona ljudi. To je povećanje gledanosti premijere serije za 50 posto u odnosu na šestu sezonu. Prvu epizodu prošle sezone serije gledalo je oko osam miliona ljudi, a zadnju oko 25,7 miliona.

Srednjovjekovna fantastična serija koju su kreirali David Benioff i D.B. Weiss u saradnji s televizijskom kućom HBO mogla bi postaviti nove rekorde gledanosti ove godine. Inače, serija je dosad privukla milione fanova širom svijeta te osvojila veliki broj nagrada i nominacija kao što su nagrada Emmy za najbolju dramsku seriju te nominacija Zlatnog globusa za najbolju televizijsku seriju.

Peter Dinklage osvojio je nagradu Emmy za najboljeg glumca u seriji ulogom Tyriona Lannistera.

Serija “Game of Thrones” je već nakon prikazivanja prve tri sezone s trona skinula dotad najgledaniju HBO seriju “The Sopranos”. Najgledanija epizoda Sopranosa 2002. godine imala je 18,2 miliona gledalaca.

Fantastična priča o igri prijestolja dosad je sa svakom novom sezonom bilježila rast popularnosti i gledanosti zbog čega je mnogi kritičari smatraju pravim TV fenomenom. Sedma sezona donosi još uzbudljivijih scena, dešavanja i krvave borbe za tron. Druga epizoda sedme sezone “Game of Thrones” bit će prikazana u ponedjeljak, 24. jula, u 20 sati.