Home / Vijesti / Premijera baleta “Paquita” i “Bolero” u Narodnom pozorištu Sarajevo

Premijera baleta “Paquita” i “Bolero” u Narodnom pozorištu Sarajevo

paquita-boleroNarodno pozorište Sarajevo priprema svoju novu baletnu premijeru “Paquita” i “Bolero”, koja će biti održana u srijedu 23. decembra 2015. u 19:30 sati.

Prvi dio baletne premijere je predstava “Paquita” – virtuozni, sjajni i blještavi svijet klasičnog baleta, kompozitora Ludwiga Minkusa. Obnovljenu koreografiju Ljubovi Kunakove na scenu prenosi Mihail Mateescu.

Drugi dio baletne premijere je čuveno djelo Mauricea Ravela “Bolero”, u izuzetnoj koreografiji Dragutina Boldina, koju na scenu prenosi Tefeda Abazović.

U ratnim godinama, 1993. i 1994, predstavu “Bolero”, pod nazivom “Sarajevski ratni Bolero” izvodio je, za svoje građane, dio baletnog ansambla koji je ostao u Sarajevu. U tim teškim ratnim vremenima predstava je postala simbol kulturnog otpora grada Sarajeva. Svojom ljepotom i snagom prkosila je svemu ružnom, destruktivnom i nehumanom što se u tom periodu nadvilo nad našim gradom i tako barem na trenutke unosila osjećaj radosti i sjećanja na vrijeme mira i prijeratnog života.

“Ipak, u najtežim danima rata ostala je da sija neugasla iskra nekad moćnog i velikog ansambla… Oni su zajedno, kada su to uvjeti dozvoljavali, kao svečani čin života, kao magiju igre, plesali ‘Bolero’. Nisu dali da se ugasi njihov trajni san. Nisu dali da utihne čarobna i svevremena Ravelova muzika”, zapisao je u knjizi “Savršenstvo ili promašaj” nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Gradimir Gojer.

“Spajajući ‘Paquita’, tačnije Grand pas ovog komada sa ‘Bolerom’, vodila sam se idejom da u jednoj večeri objedinimo dvije potpuno stilski različite jednočinke i time publici ponudimo da uživa i u klasici jednako kao i u modernom baletnom izrazu. Ovaj spoj predstava na neki način je i ‘putovanje’ kroz istoriju baleta, od klasike ka modernom i izvrstan je pokazatelj razvoja ove scenske umjetnosti.

Boldinov ‘Bolero’ i danas, 38 godina nakon premijere odlično komunicira sa publikom, te ga slobodno možemo smatrati začetnikom modernog plesnog izraza kod nas”, navodi mr. Belma čečo Bakrač, v.d. umjetnička direktorica baleta NPS i dodaje kako je upravo ‘Bolero’ jedina baletska predstava izvođena u ratnom Sarajevu, te je predstavljala protest i duhovni otpor baletnih umjetnika.

“Time je ovo djelo dobilo i jednu novu dimenziju emocionalnih sjećanja, a u našim srcima se ukorjenilo i ostalo neizbrisivo.”

klix.ba