Home / Vijesti / Njemački film ‘Pet godina’ otkriva istinu o Guantanamu

Njemački film ‘Pet godina’ otkriva istinu o Guantanamu

five-yearsPet godina nevin u zatvoru

Gdje može stići demoracija u ovom slučaju američka, u borbi protiv terorizma? Nikako do bezrazložnog i ne dokazanog zatvaranja, slijeđenog različitim torturama! Ipak to se sve dogodilo Muratu Kurnazu, njemačkom građaninu turskog porijekla.
Rođen 1982 u Bernu, odjednom je optužen za terorizam, nakon 11 septembra i uhićen u Pakistanu odakle ga upučuju u Guantanamo, decembra 2001 godine.

Mladić ce biti oslobođen tek u ljeto 2006, nakon intervencije Angele Merkel koja je bila zaprepašćena okolnostima zatvaranja čovjeka, čiji dosije nema ni jednu optužbu!

Od te istinite i strašne historije, njemački reditelj Stefan Schuller je ostvario šokantan film nazvan “Pet godina”/Five Years/ što podstiće na razmišljanje i dugu refleksiju.
Murat Kurnaz je napisao i knjigu “Preživjeti u Guantanamu”, izdatu godinu nakon oslobađanja. Djelo je objavljeno na 30 jezika.
Sa mnogo preciznosti i posebnom nadarenosti, opisao je ispitivanja obavezno pračena udarcima i fizičkim zlostavljanjima, kao i psihičke torture različitih metoda. Dao je čitateljima jedinstvene opise zatvorskog ugođaja, ustanovljene sa zastrasujućim realizmom.
Ulogu Kurnaza je veličanstveno odglumio Sascha Alexander Gersak, njemački glumac poljskih korijena. Učinio je da publika zajedno sa njim pati i prokljinje nepravdu, učinjenu devetnaestogodišnjem studentu koji sa terorizmom nema nikakvih spona.

Napokon rehabilitiran

Šta se dogodilo Kernazu ponižavanom 1725 dana, preslušavanom satima od strane jednog agenta kojeg je, kasnije, hijerarhija osudila. Njemu je glumac Ben Miles podario svoju već dokazanu nadarenost i profesionalizam.
Publika nijemo promatra njihov duel u kojemu stariji glumac, što najprije brani pravedan sadržaj, postaje krvnik. Očito, upotrijebiti bilo kakva sredstva da se netko natjera na priznaje, nisu preporučljiva, posebno prema vidljivo nevinoj osobi, što se nikada nije upustila u mutne vode terorizma.
Murat Kurnaz impresionira svojom solidnosću i odlučnosti. Danas je rehabilitiran i mirno živi u Bernu, svom rodnom gradu, pa sa suprugom njemicom čeka prinovu.

Džana Mujadžić