Home / Biografije / Nicolas Cage- Biografija

Nicolas Cage- Biografija

Nicolas-CageNicolas Cage je Američki glumac rođen 7. januara 1964 godine, njemačko – talijanskog porijekla. Pravog imena Nicholas Kim Coppola. Za svoj pseudonim izabrao je Nicolas Cage koji je pronašao u Marvelovim stripovima, kako ga nebi povezivali sa Francisom Fordom Coppoleom poznatim režiserom i gledati kao na njegovog nećaka.

Prva uloga bila mu je u školskoj produkciji, Golden Boy. A osoba koja je kumovala njegovoj slavi i uspjehu je njegov dobar prijatelj Johnny Depp. Oscara je dobio za ulogu suicidalnog alkoholičara u filmu ‘Napuštajući Las Vegas’.

Zadnjih godina, bavio se i režiserskim poslom, ali nije postigao veliki uspjeh. Veći uspjeh je imao u producentskom radu. Naime, sa svojim partenrom Normom Golightlyjem osnovao je kompaniju Saturn Films, a ‘Sjena vampira’ prvi je film koji su producirali, i koji je nominiran za Oscara.

Sina Westona Coppole Cagea ima iz vanbračne veze sa Christinom Fulton. U braku je bio sa Patriciom Arquette i Lisa Marie Presley. Trenutno je u braku sa Alice Kim, korejskog porijekla, sa kojom ima sina, Kal-Ela.