Home / Vijesti / Nakon više od tri decenije ponovo pred publikom kultna predstava “Audicija”

Nakon više od tri decenije ponovo pred publikom kultna predstava “Audicija”

Audicija je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA.

 

Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Tadašnji studenti, a danas afirmisani glumci: Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.

Predstavu izvode više stotina puta, tako da je ovo jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turnejum s predstavom, a odgledalo je preko 2,5 miliona ljudi.

U nešto izmjenjenom obliku, prilagođena novom vremenu, izvodi se se i danas, kao autorsko dijelo glumca ove predstave, Željka Ninčića.

Povodom 25 godišnjice nastanka Audicije u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave.

Sada nakon 33 godine ekipa se ponovo okupila i već odavno se pripremaju za ko zna koju premiheru poredu, ali sa velikim užitkom, nestpljenjem i iščekivanjem sutrašnjeg dana, a kako saznajemo traži se i karta više.

Do danas je ostala zabilježena kao najuspješniji teatarsko-studentski projekat svih vremena, koji niko nije nadmašio.