Home / Vijesti / Majka Tereza junakinja stripa

Majka Tereza junakinja stripa

teresaSvetica u crtanom romanu
Priznanje krišćanskog stripa za 2016. godinu dodijeljeno je albumu “Majka Tereza iz Calcutte. Za i u ime siromašnih”, pa će se uručiti na poznatom Festivalu, u francuskom gradu Angoulême. Žiri biskupa je među 15 ostvarenja odabrao uradak posebnog akvarela, savršene grafičnosti i koherentnog recita.
Strip je biografski, pa pokazuje značajna ostvarenja i trenutke postojanja, albanske redovnice. Crtež indijskog umjetnika Sachina Nagara je raskošan i moderan, a scenario Lewisa Helfada koji je autor romana o Martinu Lutheru Kingu jr. i Nelsonu Mandeli, nadahnjuje čitatelja da slijedi trag Majke Tereze. To je i moguće jer je ostvaren dodatak s adresama humanitarnih i vjerskih udruženja pod nazivom “Iči dalje”.
Dobitnica Nobelove nagrade
Redovnicu je posvetio papa Ivan Pavao II, sredinom oktobra 2003. godine u Rimu, uz prisustvo 300.000 vjernika. Majka Tereza će se kanonizirati u septembru 2016. godine, u sklopu “Jubileja milosrđa” započetog 8. decembra. Njezina kongreacija “Misonarke milosrđa” još uvijek postoji i broji 4.000 redovnica i 40.000 aktivista u 130 zemalja svijeta. Rođena 26. augusta 1910. godine u Skoplju, u albanskoj katoličkoj porodici pod imenom Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, školovala se u Irskoj a 1979. joj je uručena Nobelova nagrada za mir.
U Skoplju postoji kuća sjećanja na Majku Terezu u kojoj su izloženi brojni dokumenti, spisi i fotografije, a zdanje je izgrađeno na ruševinama crkve u kojoj je krštena.
Džana Mujadžić