Home / Recenzije / ‘Krampus’ je uvrnuta Božićna priča (recenzija)

‘Krampus’ je uvrnuta Božićna priča (recenzija)

krampusRadnja filma: Dječak koji ima poprilično loš praznik nesvjesno priziva Božićnog demona. Jednom kada se pojavi demon sa svojim patuljcima, on terorizira njega i njegovu porodicu…

Recenzija:
Ideja da neki tip u crvenom odijelu ulazi kroz dimnjak u vašu kuću kasno u noći je dovoljno strašna. Nebitno je koliko je taj tip ‘veselo’ raspoložen. Šta je tek sa legendarnim Krampusom ?
Ovo stvorenje sa rogovima je demonski entitet koji je u potpunosti svjestan svih tajni koje zna Djeda Mraz. Ako ste bili bezobrazni, on je to vidio i spreman je za akciju.
Ovo je priča iza koje stoji Michael Dougherty, čovjek koji je fanove horora obradovao fantastičnim hororom ‘Trick ‘r Treat’. U još jednom hororu vidimo šta se događa kada za vrijeme praznika dječak slučajno priziva ovo legendarno stvorenje.

Max (Emjay Anthony) je jedan od onih rijetkih dječaka koji se bliže ranim tinejdžerskim godinama, a i dalje vjeruje u Djeda Mraza. On i njegova sestra Beth (Stefania LaVie Owen) i njihovi roditelji Tom (Adam Scott) i Sarah (Toni Collette), pokušavaju da budu složna porodica, ali stvari postaju još gore kada ih posjeti rodbina. Max čini jednu kardinalnu grešku: on odustaje od Božića. Na njegovu žalost, Krampus ga je slušao. Uskoro, nebo pocrni kao da će snažna sniježna oluja da naiđe, i Krampus i njegovi patuljci se pojavljuju….

Ovaj horor ima mnogo više zajedničkog s Gremlins-ima od svih modernih horor filmova. Priča jeste mračna, ali je više tantastiiča i jeziva nego što je horor priča. Film nam pokazuje na pretjeran, ali ipak zastrašujuće iskren način, kako mogu da budu strašna porodična okupljanja i praznici.

Glumci u ovom filmu su odlični, Toni Collette i Adam Scott, pogotovo Collete koja glumi Sarah. Fantastičan je i David Koechner, koji nas je u filmu ‘Scouts Guide to the Zombie Apocalypse‘ vodio u svijet zombi apokalipse, dok u ovom filmu glumi lika koji je pomalo kreten, i dobro ga glumi….

Efekti stvorenja su impresivni: Krampus se većinu vremena prikazuje u dijelovima a ne cijeli, što povećava napetost i osjećaj straha, i što ste iskusniji gledalac to će vam ovaj film i biti strašniji, ali ne boj te se: postoji i uzbuđenja i zabave u izobilju.

Ako imate djecu koja vejruju u Djeda Mraza onda bi najbolje bilo da im ne pokazujete ovaj film, jer bi on mogao da izazove noćne more. Opet, za ljubitelje pravog horora ovo je više neka veselo-sumorna bajka. Ako ste očekivali nešto poput ‘Trick ‘r Treat’, možda ćete biti malo razočarani. Ovo je više mračno-fantastični film nego horor u pravom smislu te riječi.

Krampus” možda neće biti sljedeći Božićni horor klasik, ali je zabavno iskustvo i dobro došao dodatak sve većem broju horor filmova čija se radnja dovija za vrijeme praznika. Ako svojoj porodici želite pružiti neko drugačije Božićno iskustvo, onda je ‘Krampus’ definitivno film za vas.