Home / Vijesti / Katolički dnevni list napao cara talijanskog modnog luksuza

Katolički dnevni list napao cara talijanskog modnog luksuza

Jeans RenzoSportwear za papu

Ni jedan talijanski poduzetnik luksuzne odjeće ne posjeduje tako brojne i značajne brendove poput Renza Rossa, kontroverznog Venecijanca kojeg papa Franjo prihvata na ličnim primanjima.
Sve te okolnosti nisu zaustavile uredništvo katoličkog dnevnog lista “Avvenire” da napadne Rossovu modnu marku “Diesel” radi skandaloznih reklama koje pokazuju dva androgina mladića u zagrljaju, s objašnjenjem da posteri ohrabruju “teoriju žanrova”!

Renzo Rosso: i Dalai Lama

Renzo Rosso: i Dalai Lama

Rosso oduvijek dobro mediatiziran uvjerava javnost da je “duhovni ateist”, ali da redovito pomaže i obezbjeđuje kretanja Dalai lame po cijeloj Europi – svojim ličnim jetom.
Neprestalno se hvali da je neovisan posjedujući nevjerovatno fashion carstvo jako poznatih brendova, među kojima su “Marni’,”Martin Margiela” i “John Galliano”.
Multimilioner, lično vozi svog poznatog Cadillaca izigravajući neo hipija sa bradom, trapericama i širokim puloverima u 64-godini života.
Finansira škole i farme sa sunčevom energijom u Maliju, a sudjelovao je u i poznatoj humanitarnoj kampanji još slavnijeg Bonoa, nazvanoj “Red”.
Uložio je pet miliona dolara za restauraciju venecijanskog mosta Rialto, a nedavno je lansirao posebnu reklamnu kampanju. Rosso koji posjeduje čuveni hotel “Pelican” u Miamiju i minoritarne akcije “Yoox net -à- porter” je pospješio djelatnosti svoje marke “Diesel”.

Papa Franjo i Renzo Rosso

Sve to mu je dozvolilo primanje kod pape kojeg je posjetio sa svojih šest nasljednika, među kojima su dvojica sinova već uposleni na odgovrna mjesta kod “Diesela”. Rosso se nije ustručavao Svetom ocu pokazati novu, rastezljivu kopiju hibridne jelenje kože nazvanu Jogg, koja simbolizira susret jeansa i jogginga! Povjerio je novinarima kako je papi poklonio opremu, razumljivo u bijeloj boji, jer smatra da dovoljno ne vježba. Čak je slikao Franju u sportskoj odjeći, hvaleći se da je akt ultimno priznanje njegovoj uspješnosti i vještini.

Od starog jeansa stvorio luksuz

Renzo Rosso je započeo trgovinsku karijeru obnovom starih traperica i nekoliko vrsta jeansa, početkom zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća, kreirajući tržište stare, luksuzne odjeće za 200 dolara, koja se uobičajeno plaća samo 50. Poduzetnik je potom spasio venecijanskog fabrikanta Staff International.

Godine 2002. je postao vlasnik labela Margiela. Desetljeće kasnije na redu je bio “Marni” kojeg mu je prodala poznata porodica Castiglioni. Ujedno je Rosso kontrolirao avant-gardistčcku marku “Viktor&Rof” pa “DSquared 2”.

-Kada sam ih preuzeo poslovali su sa godišnjim prihodima od pet miliona eura, a danas ostvarujemo zaradu od 200 miliona.

Rosso je ostvario jako medijatiziran potez instalacijom Galliana kao nasljednika Martina Margiele, kada su kreatorovi anti-semitski ispadi začudili svijet. Poduzetnik o ekscentričnom krojaču ima dobro mišljenje :
-Ručamo zajedno svakog mjeseca. Promijenio mi je postojanje jer je kreator, i modu vidi kao piramidu, a posjeduje lični koncept što je novina za mene. Poručio je Francuzima da ne zaborave kako je John Galliano izvukao kuću iz posebne neaktivnosti u kojoj je životarila, prije njegovog dolaska.

Renzo Rosso je za diplomaciju jer treba pronaći put zajedničkog djelovanja na kojem će svi biti zadovoljni. Nije opravdao kreatorovo ponašanje u pariškom restaurantu “La Perla” ali ističe:
“Papa Franjo i Dalai lama se odlično slažu a nemaju ništa zajednićko! Samo slušaju jedan drugog i analiziraju okolnosti, pa nisu ubijeđeni da su uvijek u pravu”.

Džana Mujadžić