Home / Vijesti / Filmske vijesti / I pored odličnih kritika, ‘Blade Runner 2049’ razočarao sa zaradom u kinima

I pored odličnih kritika, ‘Blade Runner 2049’ razočarao sa zaradom u kinima

I pored odličnih kritika koje tvrde da je ‘Blade Runner 2049‘ možda i bolji od originalnog filma, njegovo otvaranje u kinima donijelo je pravo razočarenje.

Šta se moglo desiti pa da nešto za šta se bilo sigurno da je potpuni uspjeh, u prvom vikendu prikazivanja u američkim kinima zaradi samo 31 milion dolara.

Spomenuta zarada daleko je ispod očekivanje, obzirom da je u dugo iščekivani nastavak filma uloženo između 150 i 180 miliona dolara, plus dodatni troškovi promocija i marketinga, što bi iznosilo dodatnih 40-50 miliona dolara.

Paul Derbarabedian analitičar filmskog biznisa izjavio je da jedan od problema to što je publika uglavnom muškog spola, dok su žene manje zainteresirane za ovaj film.

Priče o propasti filma još uvijek su preuranjene, ali siguno ne neosnovane.

Film je bolje prošao na tržištu izvan Amerike, te je zaradio oko 50 miliona dolara, što njegovu ukupnu zaradu čini oko 81,72 miliona dolara.
Potrebno je da zaradi još dva puta toliko da bi film bio na nuli, pa tek onda da se krene sa zaradom. Međutim, pošto svaka naredna sedmica znači pad gledanosti i popularnosti, o propasti filma u kinima zasigurno se veća sada može govoriti.

Film je režirao Denis Villeneuve, a glavne uloge igraju Harrison Ford, Ryan Gosling, Robin Wright, Jared Leto, Mackenzie Davis, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, i dr.