Home / Vijesti / Box Office / Film o katastrofama, ‘Geostorm’, doživio katastrofu u kinima

Film o katastrofama, ‘Geostorm’, doživio katastrofu u kinima

Geostorm‘, novi film o katastrofama u režiji Dean-a Devlin-a, a u kojem glumi Gerard Butler, doživio je pravu katastrofu u kinima.

Film je počeo da snimanjem još 2014. godine, a protekli vikend u američkim kinima debitovao je sa zarađenih 13,3 miliona dolara, što predstavlja ‘kap u moru’ naspram 120 miliona dolara budžeta!

Nešto bolje prošao u kinima u ostatku svijeta, čime se njegova zarada popela na 62,9 miliona dolara, te ako u Kini ne uspije da zaradi potrebne milione, onda će Skydance i Warner Bros da zabilježe gubitak između 50 i 100 miliona dolara, kada se uračunaju dodatni troškovi filma.

“Činjenica da “Geostorm” izgledao kao svaki ikada snimljeni film o katastrofama, vjerovatno je glavni krivac neuspjeha filma”, rekao je za The Hollywood Reporter, analitičar box officea Jeff Bock.

“A nije pomoglo ni to što se naša zemlja nedavno suočila sa dvostrukim udarcima oluja koje su zahvatile Teksas, Portoriko i Floridu.”

Zaista moglo bi se uzeti u obzir da su ljudi manje zainteresirani za tu tematiku, obzirom da su u stvarnosti doživljavali prirodnu katastrofu, pa čak i na posteru vidi se veliki talas koji potapa grad.
Ali ovo nije jedini razlog za neuspjeh filma, izjavili su kritičari.

Gerard Butler igra inžinjera satelita i bivšeg zapovjednika svemirskog šatla koji je zadužen da riješi problem sa satelitima koji kontrolišu vijeme, i koji prijete da unište Zemlju.

Uporedo sa ovom radnjom odvija se radnja koja uključuje atentat na predsednika Amerike.

Studio nije dozvolio kritičarima da pogledaju film prije nego se pojavio u kinima, pa su možda između ostalog i zbog toga kritike izuzetno oštre.

Robbie Collin je za Daily Telegraph izjavio da gledati Gerard-a Butler-a koji pokušava da riješi problem, je kao gledati čimpanzu koja nosi klavir niz stepenice, ‘jedno vrijeme je zabavno sve dok ne počneš da brineš o etici istoga’.

Deset najgledanijih filmova u SAD i Kanadi protekli vikend (zarada u milionima dolara):

1. Tyler Perry’s Boo 2! A Madea Halloween – 21,6
2. Geostorm – 13.3
3. Happy Death Day – 9,3
4. Blade Runner 2049 – 7,1
5. Only The Brave – 7,1
6. The Foreigner – 5,4
7. It – 3,5
8. The Snowman – 3,4
9. American Made – 3,1
10. Kingsman: The Golden Circle – 3