Home / Vijesti / Film o BiH na festivalu PriMed u Marseilleu

Film o BiH na festivalu PriMed u Marseilleu

in-the-shadow-of-warNade i htijenja novih generacija

Na ovogodišnjem 21. izdanju Festivala PriMed, smotri mediteranskih dokumentarnih filmova u francuskoj luci Marseille, koji se najavljuje od 5 do 12 decembra, biće nekoliko puta prestavljeno 81 minutno ostvarenje Georgie i Sophie Scott “U sjeni rata”/In the shadow of war/, koje je na brojnim filmskim smotrama i festivalima oduševilo publiku i dobilo mnoga priznanja.

Londončanke koje su studirale u Wellsu, Londonu i Danskoj, pa dugo godina djelovale u Nairobiju i Keniji za dokumentrne programe BBC-ja i kanala PBS, anketirale su među mladim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Ostvarile su zanimljivo svjedočanstvo o nadanjima, snovima ali i sumnjama nove generacije, koji zivi pod efektima konflikta koji većina nije upamtila ili su rođeni kasnije.
“Tranzitni mir” u njihovoj domovini i ponašanje starijih članova porodica, koji su jos uvijek pod stresom ili ne mogu zaboraviti izčeznuće najbližih, čine da su upućeni sami na sebe.
Ali ostvarenje pokazuje svu njihovu pozitivnu energiju i zemlju koja se podiže iz pepela ali i naslijedstvo brutalnog okršaja.
Dokumentarac će se prikazati sa još 24 probrana djela, u zvaničnim programima festivala oformljenog u Monte Carlu 1994. godine, pod nazivom “Dokumentarna međunarodna Priznanja Sredozemlja”.

Zanimljivo je da je manifestacija prebačena u Marseille, dvije godine kasnije, ali se finalni dio programa kao i podjela nagrada održavalo u nekoliko talijanskih gradova: Palermu, Syracusi, Torinu, Caligariju, Civitavecciju.
Festival se prošle i pretprošle godine održavao i u Rimu, na poziv RAI-a.

Džana Mujadžić