Home / Vijesti / Filmske vijesti / Festival ‘Bliski Istok: šta može filmska umjetnost’ u Parizu

Festival ‘Bliski Istok: šta može filmska umjetnost’ u Parizu

proche-orient296 dokumentarnih i dugometražnih ostvarenja

Poznata galska filmska kritičarka Janine Halebreich Euvrard je direktorica događaja, a ko programatorica Carlol Shyman odabire program. Zajedno su organizirale deseto izdanje posebnog filmskog
festivala, koji se svake dvije godine predstavlja u pariškom kinu 3
Luxembourg pod nazivom “Bliski Istok: šta može sedma umjetnost”?
Ovogodišnje projekcije su završene u potpunoj harmoniji i prijateljstvu među oblasnim rediteljima, došlim u Grad svjetlosti iz Afganistana, Alžira, Egipta, Francuske, Iraka, Irana, Israela, Libanona, Palestinskih okupiranih teritorija ili Syrije.
Gospođe Euvrard i Shyman su upravo objavile i knjigu:”Izraelci, Palestinci-cineasti- svjedoci”, koju je predgovorila bivša glasnogovornica Palestine, Leila Shahid.

Poput prethodnih i ovogodišnje, deseto izdanje je bilo moguće jer su vlasnici kina 3 Luxembourg Anne i Gérard Vaugeois, čije su dvorane naspram čuvenog pariškog parka istog imena,velikodušno ustupili prostor i pomogli da se reditelji iz oblasti iskažu i izađu iz anonimnosti, ukazivanjem na istinske događaje. Tako su Parižani i obavezni turisti, vidjeli 296 ostvarenja, upoznali 114 uzvanika i prisustvovali na oko 60 rasprava.
Jubilarno izdanje manifestacije je svake večeri predstavilo jednu zemlju i njezinu filmsku umjetnost.

Izbjeglice u prvom planu

Cinematografsko bienale je započelo filmom “The Wanted 18” nadarenog Amera Shomalija, odabrano za “Oscara”, koje objašnjava kako su krave postale simbolom otpora u cijeloj oblasti Bliskog Istoka.
Masivni i često tužni prelasci izbjeglica su bili glavna tema ostvarenja “Shadow in Baghdad”, Duki Drara, dok je Carlol Mansour pokazao libanonsku egzodu pod nazivom “We cannot go there now, my dear” i “Not who we are”.
Sirijski slučaj je približen publici filmom “Not Anymore: A Story of Revolution” Mathewa Vandaykea, “A Requiem for Syrian Refugiees” cineasta Richarda Wolfa i “Growing Home”, čiji je reditelj Fasal Attrache.

Kinematografska revija je pokazala pravo stanje stvari na Bliskom Istoku, a završena je nadahnutim djelom palestinske rediteljice Najwe Najjar, koja je projicirala svoj drugi igrani film “Eyes of a thief”, sa magistralnom interpretacijom egipatske filmske zvijezde Khaleda Abou Naga, i lijepe alžirske pjevačice i glumice Souad Massi, nastanjene u Francuskoj.

Džana Mujadžić