Home / Vijesti / Filmski festivali / Dodjela Oscara​ u nedelju u Los Angelesu

Dodjela Oscara​ u nedelju u Los Angelesu

U pozorištu Dolbi u Los Angelesu u nedelju kasno naveče biće održana 89. svečana dodjela Oskara, nagrade američke Akademije za film i nauku.

Favoriti za prestižnu nagradu su mjuzikl “La La Land” sa rekordnih 14 nominacija i filmovi “Moonlight” i “Arrival”.

“La La Land”, koji je dobio 14 nominacija koliko i nekada filmovi “Titanik” i “Sve o Evi”, ostvarenje je režisera Damien Chazelle u kojem glume i pevaju Emma Stone i Ryan Gosling.

Američka Akademija za film i nauku dodjelila je po osam nominacija za ostvarenja “Moonlight” i “Arrival”.

Među nominovanim za najbolji film su “La La Land”, “Moonlight”, “Arrival”, “Manchester by Sea”, “Hell or High Wate”, “Lion”, “Fences”, “Hidden Figures” i “Hacksaw Ridge”.

Najveće iznenađenje predstavljaju nominacije za Mela Gibsona prema kojem Hollywood nije dovoljno poklanjao pažnju. Njegova drama o Drugom svetskom ratu “Hacksaw Ridge” nominavana je u kategoriji za najbolji film i najbolju režiju.

Kandidati za najbolju mušku ulogu su Casey Affleck, Andrew Garfield, Ryan Gosling, Viggo Mortensen i Denzel Washington.

Kandidatkinje za najbolju žensku ulogu su Isabelle Huppert, Ruth Negga, Natalie Portman, Emma Stone i Meryl Streep.

Za najbolju mušku sporednu ulogu će se takmičiti Mahershala Ali, Jeff Bridges, Michael Shannon, Lucas Hedges i Dev Patel.

Poslije dvije godine kritika zbog nedostaka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija za film i nauku ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je “Fences” sa Denzel Washington i Viola Davis i “Mesečina” sa Maher Shalom Aleichem i Naomie Harris.

Na dodeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, medju kojima Sting, Justin Timberlake, John Legend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pjesme nominovane za najbolju orginalnu pjesmu.

Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, koja počinje u 19.00 po lokalnom vremenu, prenosit će američka televizijska mreža ABC, a domaćin svečanosti biće glumac Jimmy Kimmel.