Home / Biografije / David Bowie – Biografija

David Bowie – Biografija

David-BowieDavid Robert Hayward – Jones / David Bowie

Najpoznatiji je britanski rok muzičar, pjevač kompozitor, producent i glumac, sa irskim korijenima, rođen je 8. januara 1947. godine u Brixton u Londonu, a umro 10. januara 2016. godine u New Yorku. Muzička karijera mu je trajala više od pet desetljeća, a također je bio sklon stalnim mijenjanjem muzičkog stila i imidža, posebno od 1970. godine. Svirao je gitaru, saksofon i klavijature, a pojavljivao se na filmu kao uspješan glumac, redatelj i vizualni umjetnik.

Interes za muziku dobio je sa devet godina zbog utjecaja njegovog oca koji je sakupljao LP ploče, i počinje slušati Fatsa Dominoa, Chucka Berryja i vrlo popularnog Little Richarda. Njegov polubrat Terry uvodi ga u savremeni jazz, a Bowie sa oduševljenjem sluša Charlesa Mingusa i Johna Coltranea, dok od majke za Božić 1959. dobiva plastični saksofon.

Karijeru počinje 1962. godine kao šesnaestogodišnjak i ima svoju prvu grupu koja se zvala prvi sastav koji se zvao “The Konrads”.

Tokom 1960-ih godina član je mnogih blues sastava, a neki od njih su: The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third i The Riot Squad. S King Beesima 1964. izdaje svoj prvi singl “Liza Jane”.
Kasnije sa bluesa prelazi na stil britanskog popa. Rani singlovi snimljeni u vremenu 1964.-1966. ostaju gotovo nezapaženi.

U ranim šezdesetim Bowie nastupa pod imenom “Davie Jones” koje kasnije mijenja u Davide Bowie. Prvi singl koji snima “The Manish Boys” za izdavačku kuću Parlophone kao Davy Jones, dok prelaskom u izdavačku kuću Pye izdaje pod imenom David Bowie. Prvi album izdaje 1967. godine za izdavačku kuću “Decca Records” pod imenom David Bowie.

Privatni život
U braku je bio sa Angelom Barnett, sa kojom ima sina, a sada je u braku sa somalijskim super modelom Iman Abdulmajid, sa kojom ima kćerku.

Diskografija
1967. David Bowie
1972. David Bowie reizdanje
1969. Space Oddity
1972. Space Oddity reizdanje
1970. The Man Who Sold the World
1972. The Man Who Sold the World reizdanje
1971. Hunky Dory
1972. Hunky Dory reizdanje
1972. Uspon i pad Ziggy Stardust i Spiders from Mars The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
1973. Aladdin Sane
1973. Pin Ups
1974. Diamond Dogs
1975. Mladi Amerikanci Young Americans
1976. Station to Station
1977. Low
1977. “Heroes”
1979. Lodger
1980. Scary Monsters
1983. Da Dance
1984. Večeras Tonight
1987. Never Let Me Down
1993. Black Tie White Noise
1993. Bude Suburbia The Buddha of Suburbia
1995. Outside
1997. Earthling
1999. ‘Sata … ” ‘hours
2002. Heathen
2003. Reality
1983. Let’s Dance
1986. Labyrinth
1989. Tin Machine
1991. Tin Machine II
2001. Toy (2001, neobjavljeno)
2013. The Next Day 2016. Blackstar

Filmovi u kojima je glumio
1967. The Image
1969. The Virgin Soldiers
1970. Pierrot in Turquoise or The Looking Glass Murders
1978. Just a Gigolo
1981. Christiane F. – Mi djeca s kolodvora ZOO
1982. The Snowman
1983. Žutobradi The Shark
1983. Sretan Božić, gospodine Lawrence
1983. Glad
1984. Jazzin’ for Blue Jean
1985. Besana noć
1986. Labirint
1986. Apsolutni početnici
1988. Posljednje Kristovo iskušenje
1991. The Linguini Incident
1992. Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom
1993. Full Stretch serija
1996. Basquiat
1998. Moj divlji zapad
1999. Everybody Loves Sunshine
2000. Riceova tajna
2000. Empty
2001. Zoolander
2006. Prestiž
2006. Arthur u zemlji Minimoya (Engleska verzija)
2007. SpongeBob’s Atlantis SquarePantis (Engleska verzija)
2008. Kolovoz
2008. Rokerice
2014. Twin Peaks: The Missing Pieces

Serije u kojima je glumio
1968. Theatre 625 serija
1991. Dream On serija
1999. Glad serija
2005. Nathan Barley serija
2006. Extras serija

Turneje
1972. – ’73. Ziggy Stardust Tour
1974. Diamond Dogs Tour
1976. Station to Station Tour
1978. Low and Heroes Tour
1983. Serious Moonlight Tour
1987. Glass Spider Tour
1989. Tin Machine Tour
1990. Sound+Vision Tour
1991. – ’92. It’s My Life Tour
1995. – ’96. Outside Tour
1996. Outside Summer Festivals Tour
1997. Earthling Tour
1999. The ‘hours…’ Tour
2000. Mini Tour
2002. Heathen Tour
2003. – ’04. A Reality Tour

Nagrade koje je dobio
1976. Saturn
1984. BRIT
1985. Grammy
1996. BRIT
2003. Daytime Emmy
2006. Grammy
2007. Nagrada Webby