Home / Biografije / Azra Kolaković – Donna Ares – Biografija

Azra Kolaković – Donna Ares – Biografija

Bosanskohercegovačka pjevačica pravog imena Azra Kolaković, a poznatija kao Donna Ares rođena je u Bihaću, 1. januara 1977., a umrla u Bihaću, 2. oktobra 2017. godine.

Muzikom se je počela baviti još kao dijete, a roditelji su se takođe bavili muzikom odakle je i nastala ljubav za muziku. Još kao mala djevojčica nastupila je na dječjem festivalu, a od svoje 14. godine nastupa s rock grupom “Camino Verde” u lokalnim diskotekama kao pjevačica. Sa šesnaest godina napisala je svoje prve tekstove i snimila prvu pjesmu. Završila je muzičku školu te je studirala engleski jezik i književnost na fakultetu.

Prvi put javno nastupa 1997. godine pod imenom “Donna Ares” na izboru za pjesmu Eurovizije na Dori, a iste godine ostvaruje veliki uspjeh sa svojom pjesmom “Kazna” na festivalu “Bihać ‘97”, koja je lansira visoko na sve top liste u BiH.

2005. doživljava ogroman uspjeh u susjednoj Srbiji, gdje njena pjesma “To mi nije trebalo” doživljava svoj pravi vrhunac, te osvaja sve nagrade za apsolutni hit godine. Isto tako, nizom koncerata u Hrvatskoj po svim poznatim narodnjačkim klubovima, Donna osvaja i domaću publiku. Potom njeni nastupi u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji ostavljaju nezapamćeni uspjeh. Nakon toga izdaje još jednu “best of” kompilaciju.

Ubrzo zatim, 1998., snima svoj prvi autorski album “Ti me više ne voliš”, pod producentskom palicom Ljubovci Džavida u “Sani Records” studiju u Dusiburg-u, u Njemačkoj. Ovaj album doživljava odličan prijem kod publike, a istoimena pjesma postaje veliki pop hit. Nakon dvije godine izlazi album “Donna Live 2000”, gdje je snimila i obradila stare folk hitove, ali i popularne evergreene poput popularnih “Woman In Love”, “I’m so excited” i sl., i ovim albumom skreće veliku pažnju na sebe, ali i izaziva burne i oštre reakcije medija i struke, jer je spojila dva do tada inače nespojiva stila, što je publika odlično prihvatila, a struka žestoko kritizirala.

Izazvana negiranjem njenog folk poteza, 1999. godine piše tekst i muziku za pjesmu “Sviraj nešto narodno”, koju je snimila u duetu sa folk zvijezdom Halidom Bešlićem. Pjesma je premijerno izvedena na festivalu “Forte 2000”, a 2001. uvrštena na album “Mix 2” uz odličan odabir ponovo starih folk hitova, među kojima je i duet sa Kemalom Malovčićem “Kćeri moja Aliji dal’ da te dam”, te “Prokleta je Amerika” i mnoge druge stare pjesme.

2002. izlazi album “Čuvaj se dušo” sa istoimenim hitom. Nakon kraće pauze izlazi novi album “Jackpot”. 2006 izdaje album “Nemam razloga za strah” koji je poseban po tome što je po prvi put uzela za sebe pjesme drugih autora kolega. 2006. također izlazi prvo DVD izdanje “Donna Ares – The Best of 1997/2006”.

Privatni život
U braku je bila sa Džavidom Ljubovci sa kojim nije imala djece.