Home / Vijesti / Autor muzike filma i TV serije “Otpisanih” Milivoje Mića Marković umro

Autor muzike filma i TV serije “Otpisanih” Milivoje Mića Marković umro

Večeras u 78. godini umor je Milivoje Mića Marković kompozitor, saksofonista, klarinetista i aranžer koji je napisao muziku za “Otpisane”.

Milivoje je rođen 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu “Franjo Kuhač” pohađao je u Osijeku. U Beograd je došao 1957. godine i nakon položene audicije postao član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” gdje je 1959. godine diplomirao u klasi prof. Franje Partlića.

Istovremeno nastupao je na igrankama u Zemunu gde je svirao sa Mirkom Šoucom i prvi put uzeo u ruke tenor saksofon. Bio je prvi diplomac džez odsijeka Muzičke akademije u Gracu i predvodio je Big bend u Beogradu.

Marković je bio muzički urednik na Televiziji Beograd, a tokom rada na televiziji bio je i autor i voditelj niza emisija, među kojima je najzanimljivija saradnja sa Mićom Orlovićem kao koautorom brojnih kvizova.

Godine 1972. godine napisao je muziku za film i TV seriju “Otpisani”.

Milivoje Mića Marković diplomirao je na Džez akademiji u Gracu. Bio je jedan od ključnih solista (od 1980) i dirigent (od 1988) Džez orkestra RTB, a vodio je i niz manjih sastava (Collegium Singidunum, Sekstet Marković–Gut, Marković–Petrović South Quartet…), nastupajući na brojnim pozornicama u zemlji i inostranstvu. Autor je serijala TV Beograd U gostima kod orkestra (1970). Kompozitor je čuvene muzike za TV seriju Otpisani (1972). Bio je predsednik SOKOJ-a (1987, kao prvi džez kompozitor u svetu), kao i predsjednik Udruženja kompozitora Srbije (2001).

Kao saksofonista bio je prepoznatljiv po snažnom, zemnom tonu i oštroj, provokativnoj improvizaciji, zbog čega je među muzičarima dobio nadimak „Mića Koltrejn“. Kao klarinetista, nadahnuće je potražio u lepršavom svingu Benija Gudmena. U domenu kompozicije, ravnopravno se zanimao za tradicionalnije forme bibapa, fanki izraz i ukrštanja folklora sa džezom.

Od 1976. godine bio je član programskog savjeta Beogradskog džez festivala. Po obnavljanju manifestacije poslije petnaestogodišnje pauze ponovo je postao član Savjeta, potom Odbora, a 2014. godine i Umjetnički direktor festivala, što je ostao do kraja života. Na otvaranju jubilarnog, 25. izdanja festivala 2009. godine okupio je legendarni Sekstet Marković–Gut, za, kako se ispostavilo, njihov posljednji nastup.

Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i specijalna plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana Odbora i počasnog stanovnika „Džez planete“. Njegov posljednji uspješno obavljeni posao bio je finalizacija programa 33. Beogradskog džez festivala, samo nekoliko sedmica prije smrti.

Poslušajte muziku za film i seriju “Otpisani”