Home / Vijesti / Argentina(Zonda), Carlosa Saure, predstavljena u Parizu

Argentina(Zonda), Carlosa Saure, predstavljena u Parizu

Kulturni dokumentarac

Zonda je naziv vjetra sa sjevera Argenitine po kojem je poznati reditelj svjetskog glasa, Carlos Saura, nazvao svoj zadnji film. Ostvarenje nedavno pokazano u dva pariška kina “Le Balzac” i” Sept Parnassiens” privuklo je na hiljade građana i obavezne turiste koji već opsijedaju galsku prijestolnicu.
Carlos Saura, koji je Španac a ne Latinoamerikanac kako mnogi misle, došao je iz komšiluka, pa na simpatičan i neposredan način predstavio svoj 95 minutni, muzički dokumentarac posvećen argentinskom folkloru, magiji narodnog blaga, i kulturno-umjetničkog i historijskog naslijeđa sela u kojima je ponikao. Raznolikost muzičkog izraza fascinira, dok ples očarava. Reditelj znalački prenosi publiku u prošlost zemlje, pričajući njezino komplicirano razviće duboko uvriježeno u muzičke običaje, naslijedstvo i baštinu.
Kulturni dokumentarac snimljen u Buenos Airesu privlači rediteljevim posebnim pogledom na svijet, magnetičnom kamerom i scenskom originalnošću po kojoj je Saura poznat.

Četiti puta kandidat za “Oscara”

Cineast je već 1966. u Berlinu dobio Srebrenog medvjeda za film “La Caza”/Lov/, i dvije godine kasnije za “Peppermint frappé”. Uručena mu je Specijalna nagrada žirija u Cannesu za film “Prima Angelica”/Rodjakinja Andjelika/ 1974. isto kao i 1976 godine, za ostvarenje “Cria cuervos”. Bio je četiri puta kandidat za Oscara a nagrađen je najvećim španskim priznanjem Goya, za režiju djela “Ay Carmela” početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.
Uspjehu “Argentine” doprinijeli su mnogi izvođači poput Soledad Pastofrutti, Jairo Horracie, Jaimea Toresa, El Chargero Palvercie, Lillian Herrer, Luisa Salinasa, Metabouloa, Pedra Aznara, Tomasa Lipana i brojnih, jako mladih plesača.
Među tri producenta je i Mariana Erijimovich čiji su korijeni u jugoistočnoj Europi.
Reditelj je ostvario još jedan muzički film prije pet godina kojeg je nazvao “Flamenco, flamenco”.

Džana Mujadžić