Home / Svaštara / 150 godina zatvora

150 godina zatvora

Prikazan u Novom svijetu 20. svibnja, telefilm “Maga Laži” /The Vizard of Lies/ se od ovog karaja tjedna projicira i u Europi. Drama Barryja Levinsona koju su producirali televizija HBO i Tribeca Production je drugi pokušaj prenošenja životopisa čuvenog Bernarda Madoffa osuđenog na 150 godina zatvora, na filmsko platno. Mini serija pod nazivom “Bernard Madoff” je difuzirana na američkom kanalu ABC, prošle godine.

Prije devet ljeta financijsko carstvo ostvarivano četiri desetljeća se strušilo kao dvorac od karata, nakom objave upotrebe Pozijevog sustava iz 20 godina prošlog stoljeća, krivotvorne montaže koju je primjenjivao Madoff. Osuđen je na zapanjujuće dugu zatvorsku kaznu, zbog pronevjere više od 58 milijardi eura.
Među najmoćnijim iz Wall Streeta, Madoff je interpretiran od strane najnaderenijeg glumca svijeta, Roberta De Nira, što se još jednom pretvorio u ličnost koju tumači. Četvrtu suradnju sa rediteljem Levinsonom, nakon filmova “Sleepers” iz 1996., “Ljudi od uticaja” 1997. i “Panike u Holluwoodu” 2008. godine, slavni glumac je okrunio i osobnim učešćem u produkciji ostvarenja.
Prevarant opisan hladnim i proračunatim ne uspijeva odmah razumjeti raširenost i ozbiljnost štete koju je ostvarila njegova pohlepnost.
Michelle Pfeiffer se nametnula ulogom supruge Ruth i pokazala kako se iza njezine još uvijek iskricave ljepote, uprkos 60 ljeta, krije velika i nadarena glumica. Uz nju su i interpreti velikih sposobnosti poput Kristen Connally, Hanka Azaria, Alessandra Niviola, Nathana Darrow, Sydney Gayle, Kathrine Narducci, Stevea Coultera.
Scenario su napisali Sam Levinson, Samuel Baum i John Burnham Schwartz, prema istoimenom romanu Diane B Hneriques, što u filmu tumači sebe.

Džana Mujadžić